Business Internaţional

Greşelile depistate de oficialii elveţieni pe Google Maps. GALERIE FOTO

Greşelile depistate de oficialii elveţieni pe Google...

Autor: Ştefan Stan

06.10.2013, 14:47 1116

În ciuda dezvoltării tehnologice, cartografiatul a rămas un domeniu sensibil, care a generat multe probleme şi neînţelegeri de-a lungul timpului, aspectele politice care vin odată cu trasarea graniţelor şi denumirilor fiind încă o zonă “periculoasă”.

În ultimii ani, serviciul Google Maps a generat o serie de controverse geopolitice, cea mai recentă fiind o dispută cu Elveţia.

Ziarul elveţian Sudostschweiz a publicat o poveste care atacă cartografierea Elveţiei, făcută de Google Maps, gigantul IT fiind criticat în special pentru confuzia şi haosul lingvistic generat la denumirea oraşelor şi locurilor din ţară.

Cea mai mare problemă este centrată pe cantonul Graubünden din regiunea de est a Elveţiei, unde reperele geografice au fost denumite în limba greşită.

Elveţai are 4 limbi oficiale : germana, franceza, italiana şi romansh. Din cauza aceasta, cantonul este numit în patru modalităţi diferite: Graubünden în germană, Grigioni în italiană, Grisons în franceză şi Grischun în romansh.

Ziarul Sudostschweiz subliniază cel puţin 10 erori în cartografierea Elveţiei. Spre exemplu, oraşul Flims (în care se vorbeşte germană) este numit Flem pe harta Google Maps, în ciuda faptului că satul Flims de lângă este numit corect. O altă eroare este resortul de ski Klosters, care a fost numit Claustra.

Oraşul Laax este etichetat de Google “Lags”, care este denumirea istorică, dată la formarea oraşului în anul 1290, conform dicţionarului istoric al elveţiei.

Oficialii elveţieni sunt nemulţumiţi că Google nu foloseşte denumirile oficiale ale regiunilor.

“În interesul turismului, avem tot interesul ca Google să folosească denumirea oficială pentru municipalităţi”, a declarat Bruno Maranta, secretarul general al departamentului economic al Graubünden. Mai mult, oficialii elveţieni susţin că harta fusese deja corectată din vară, însă versiunea incorectă a fost publicată din nou fără nici un motiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO