Business Internaţional

Grecii nu se ţin de cuvânt nici anul acesta: deficitul va fi de 18,7 mld. de euro anul acesta, faţă de ţinta de 17 mld. euro

Grecii din nou nu se ţin de cuvânt cu deficitul: 18,7 mld. de euro anul acesta, faţă de 17 mld. euro cât promiseseră

Autor: Bogdan Cojocaru

03.10.2011, 10:58 1030

Guvernul grec a adoptat un proiect preliminar de buget pentru 2012 care prevede că în acest an deficitul bugetar va fi de 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB), sau 18,7 miliarde de euro, cu mult peste ţinta de 17,1 miliarde de euro stabilită iniţial, scrie The Wall Street Journal.

Pentru 2012, Grecia ţinteşte un deficit bugetar de 6,8% din PIB, sau 14,65 de miliarde de euro.

Guvernul a stabilit, totodată, după trei zile de discuţii cu reprezentanţii creditorilor internaţionali că va implementa noi măsuri de austeritate, de 6,6 miliarde de euro, anul acesta şi următorul pentru a readuce sub control deficitul. Unii analişti avertizează însă că reducerile adiţionale de cheltuieli nu vor face decât să sufoce şi mai mult economia.

"Vreau să reamintesc că ne vom respecta obiectivele: să respectăm tot ceea ce am promis pentru a asigura că Grecia este un stat credibil", a declarat premierul elen George Papandreou.

Guvernul, care motivează revizuirea ţintelor de deficit prin recesiunea mai profundă decât a anticipat, estimează că în acest an economia se va contracta cu 5,5%, faţă de 3,9% cât proiecta iniţial.

Proiectul de buget va fi trimis spre dezbatere în parlament luni, iar o decizie urmează să fie luată până la sfârşitul acestei luni.

Planul mai prevede transferarea a 30.000 de salariaţi din sectorul public într-un program special în care lucrătorii vor primi salarii reduse. Proiectul ar aduce economii de 300 de milioane de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO