Business Internaţional

Greaua mostenire de la Tyco International

06.04.2004, 00:00 72



Fostul director executiv al grupului Tyco International, Dennis Kozlowski, si fostul director financiar, Mark Swartz, au lasat in urma lor o companie in dificultate, care se straduieste sa isi reabiliteze imaginea in fata investitorilor, comenteaza Financial Times.



Kozlowski si Swartz au fost acuzati ca si-au insusit in mod ilegal bonusuri de 170 de milioane de dolari si ca au vandut ilegal actiuni cu o valoare de 430 de milioane de dolari. Pentru aceste acuzatii, ei risca pana la 30 de ani de inchisoare.



Procesul de coruptie in care au fost implicati a fost anulat, vineri, dupa ce unul dintre jurati a primit o scrisoare de amenintare. In acest context, judecatorul a fost obligat sa anuleze un proces inceput in urma cu sase luni, dupa 12 zile de deliberari nefructuoase.



Cazul, care se pare ca a atras pana acum costuri de cate sase milioane de dolari atat pentru procurori, cat si pentru aparare, a atras atentia opiniei publice dupa ce marturiile au dezvaluit stilul extravagant de viata al lui Kozlowski.



Conglomeratul Tyco, care este inregistrat in Insulele Bermude, desi isi are sediul in Statele Unite, se confrunta acum cu provocari masive - riscul de a se confrunta cu noi litigii, sarcina de a finaliza procesul de reorganizare a activitatii si necesitatea de a preveni declansarea unor noi anchete oficiale.



Structura actuala a grupului american este rezultatul a peste 100 de achizitii realizate sub indrumarea lui Dennis Kozlowski, care a devenit presedinte si director executiv in 1992, chiar la inceputul entuziasmului tehnologic al anilor '90.



Vanzarile din 2003 au totalizat 37 de miliarde de dolari, cifra fiind de aproximativ doua ori mai mare decat cea raportata de alte conglomerate, precum 3M.



Subsidiarele Tyco produc o varietate de produse, de la instrumente chirurgicale la sisteme de securitate sau de inginerie, componente electrice sau materiale plasice.



In opinia unor analisti, avocatii conglomeratului american vor avea de lucru ani de zile, pentru a face ordine dupa plecarea lui Kozlowski. Actionarii au fost avertizati ca Tyco risca sa fie obligat sa plateasca sume substantiale.



In prezent, zeci de procese intentate impotriva companiei si a fostilor sai directori se afla in derulare. La randul sau, Tyco a dat in judecata fosta conducere. Conglomeratul pretinde de la Dennis Kozlowski rambursarea a cateva sute de milioane de dolari pe care le-a primit in perioada 1997-2002 sub forma de compensatii sau beneficii, precum si plata altor daune.



In plus, Comisia americana pentru Operatiuni Bursiere (SEC) cerceteaza Tyco, ceea ce ar putea determina compania sa isi recalculeze rapoartele financiare.



Guvernul american, cerceteaza, la randul sau, situatia conglomeratului, pentru a stabili daca Tyco poate fi un partener responsabil pentru proiectele guvernamentale.



"Este posibil ca Tyco sa fie nevoit sa plateasca amenzi si sa fie de acord cu anumite conditii privind comportamentul sau in perioada urmatoare. De asemenea, compania si-ar putea pierde capacitatea de a colabora cu institutiile guvernamentale, ceea ce ar avea un impact negativ asupra relatiilor cu ceilalti clienti. Tyco risca sa primeasca si alte sanctiuni, fiecare dintre acestea urmand sa aiba un efect negativ asupra activitatii sale", se precizeaza in raportul anual prezentat de companie.



In opinia unor analisti, sanctiunile financiare ar putea depasi un miliard de dolari.



In aceste conditii, noua conducere incearca din rasputeri sa depaseasca perioada de impas. Directorul executiv Ed Breen si directorul financiar David FitzPatrick au fost angajati in 2002.



Compania si-a modificat regulamentul intern si a luat masuri de prevenire a faptelor ilicite, incercand totodata sa demonstreze ca actioneaza in interesul investitorilor.



Dupa numirea sa, Ed Breen a renegociat datoriile ridicate ale companiei, care amenintau sa aduca Tyco in pragul falimentului. Grupul si-a diminuat datoriile de la 24,2 miliarde de dolari, in septembrie 2002, la 18,9 miliarde de dolari.



Primele rezultate ale programului de restructurare au inceput deja sa apara.



Dupa doua trimestre consecutive de scadere a vanzarilor, Tyco a raportat un avans de 9%, in perioada octombrie-decembrie, la 9,7 miliarde de dolari. Cifra ia in calcul efectele fluctuatiilor de curs valutar.



Analistii de la Lehman Brothers preconizeaza pentru anul in curs si pentru anul viitor un salt de 19% al profitului pe actiune.



Recent, David FitzPatrick a declarat ca Tyco va fi interesat de noi achizitii, dupa ce isi va reduce datoriile la 10-12 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO