Business Internaţional

Goldman Sachs întrevede trei scenarii pentru Italia. Sunteţi pregătiţi să le vedeţi?

Goldman Sachs întrevede trei scenarii pentru Italia. Sunteţi pregătiţi să le vedeţi?

Autor: Adrian Voicu

09.11.2011, 16:47 4365

După demisia premierului Silvio Berlusconi, Italiei nu-i va fi cu nimic mai bine decât înainte. Cel puţin aşa crede banca de investiţii Goldman Sachs.

Într-o notă publicată de Francesco Garzarelli, analist în cadrul Goldman Sachs, acesta vede trei scenarii posibile după demisia lui Berlusconi.

Astfel, în primul scenariu, vechea coaliţie a lui Berlusconi se va alia cu partidele care l-au susţinut şi cu alte câteva partide mici. Această coaliţie a arătat deja că susţine măsurile de austeritate propuse de Comisia Europeana, BCE şi FMI, dar va trebui să adopte mai repede reformele decât ar fi făcut-o Berlusconi. În ciuda schimbării, rata dobânzilor pentru obligaţiunile emise de guvernul italian va rămâne neschimbată.

Într-un alt scenariu, se va forma o coaliţie de parlamentari de centru care va forma un guvern "tehnocrat". Astfel, guvernul ar putea trece mai repede reformele , încurajând creşterea economică. Pieţele vor aproba acest gen de coaliţie, randamentele cerute pentru obligaţiunile guvernului Italian putând să scadă repede cu 50-100 puncte de bază.

În al treilea scenariu, cel mai pesimist, se vor organiza alegeri generale după demisia lui Berlusconi cel mai devreme în ianuarie. Pieţele nu vor vedea cu ochi buni o astfel de posibilitate, pentru că masele pot fi uşor convinse să voteze cu partidele care promit o trecere cât mai uşoară peste criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO