Business Internaţional

Goldman, acuzată de manipulare în criza globală, într-un raport senatorial de o severitate fără precedent

Goldman, acuzată de manipulare în criza globală, într-un raport senatorial de o severitate fără precedent

Autor: Radu Racu

14.04.2011, 10:51 134

O comisie din Senatul american a lansat miercuri acuzaţii de ovehemenţă fără precedent împotrivă băncii Goldman Sachs, pentrumanipularea pieţelor şi inducerea în eroare a clienţilor, înperioada de dinaintea declanşării crizei globale.

Afirmaţiile se regăsesc într-un raport al comisiei conduse de CarlLevin (foto), unul din cei mai vehemenţi adversari ai băncii.Raportul care analizează responsabilitatea jucătorilor de pe WallStreet în declanşarea crizei globale condamnă de asemenea, lăcomia,legislaţia deficitară şi conflictele de interese care domină întregsistemul financiar, scrie Reuters.

Carl Levin, preşedintele sub-comisiei permanente de investigaţiia Sentului american, a acuzat Goldman că a profitat de pe urmaclienţilor, după prăbuşirea pieţei ipotecare, în 2007. "În opiniamea, Goldman a indus flagrant în eroare atât clienţii cât şiCongresul American", susţine demnitarul, comentând raportul de 639de pagini.

Un purtător de cuvânt al băncii a afirmat că "Goldman analizeazăserios concluziile comisiei, deşi nu este de acord cu multe dintreele".

Raportul publicat miercuri de comisia senatorială este cel maisever de la declanşarea investigaţiilor de către legislativulamerican, şi vine la scurt timp după cel din ianuarie, în care semenţiona că "nu s-a identificat nimic semnificativ".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO