Goldman, acuzată de manipulare în criza globală, într-un raport senatorial de o severitate fără precedent

Autor: Radu Racu 14.04.2011

O comisie din Senatul american a lansat miercuri acuzaţii de o vehemenţă fără precedent împotrivă băncii Goldman Sachs, pentru manipularea pieţelor şi inducerea în eroare a clienţilor, în perioada de dinaintea declanşării crizei globale.

Afirmaţiile se regăsesc într-un raport al comisiei conduse de Carl Levin (foto), unul din cei mai vehemenţi adversari ai băncii. Raportul care analizează responsabilitatea jucătorilor de pe Wall Street în declanşarea crizei globale condamnă de asemenea, lăcomia, legislaţia deficitară şi conflictele de interese care domină întreg sistemul financiar, scrie Reuters.

Carl Levin, preşedintele sub-comisiei permanente de investigaţii a Sentului american, a acuzat Goldman că a profitat de pe urma clienţilor, după prăbuşirea pieţei ipotecare, în 2007. "În opinia mea, Goldman a indus flagrant în eroare atât clienţii cât şi Congresul American", susţine demnitarul, comentând raportul de 639 de pagini.

Un purtător de cuvânt al băncii a afirmat că "Goldman analizează serios concluziile comisiei, deşi nu este de acord cu multe dintre ele".

Raportul publicat miercuri de comisia senatorială este cel mai sever de la declanşarea investigaţiilor de către legislativul american, şi vine la scurt timp după cel din ianuarie, în care se menţiona că "nu s-a identificat nimic semnificativ".