Business Internaţional

Globalizare a la française: protestatarii se hrănesc cu cârnaţi nord-africani, cea mai bună baghetă franţuzească e făcută de un srilankez

Globalizare a la française: protestatarii se hrănesc cu...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2023, 22:46 910

Tradiţionalele protestele le provoacă foame francezilor, iar când fac pauză, aceştia nu aleg bucătăria locală, ci preferă cârnaţi picanţi merguez, condimentaţi puternic şi preparaţi după reţete importate din Africa de Nord. Şi nu de ieri sau de azi, ci din anii ’50, de pe vremea când comuniştii erau principala forţă poli­ti­că de stânga în Franţa. De fapt, co­mu­niştii au adus cârnaţii la proteste, creând astfel o tradiţie, scrie CNN.

Cârnaţii merguez sunt consumaţi de francezi cu ocazia oricăror pro­tes­te. Când „vestele galbene“ au oprit orice activitate în Franţa în 2018, de exemplu, grătarele au fost aprinse din nou, iar cârnaţii merguez au apă­rut rapid de niciunde.

Rolul acestora în hrănirea mişcă­rii vestelor galbene a fost atât de im­portant, încât François Ruffin, poli­tician francez, i-a catalogat drept un „instrument revoluţionar“.

Emmanuelle Reungoat, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Montpelier, a remarcat la rândul său rolul cârnaţilor în alimentarea pro­tes­te­lor câteodată violente din acest an.

Pentru cotidianul francez Le Monde, mirosul de cârnaţi reprezintă „madlena lui Proust pentru mişcarea muncitorilor“.

Partidul comunist francez a fost cel care a contribuit la aducerea câr­naţilor merguez la protestele fran­ceze în anii ’50.

Umila baghetă este un simbol al Franţei. Pentru bucata perfectă meri­tă să călătoreşti în Paris.

Însă deşi ingredientele sale sunt poate simple, prepararea acesteia poa­te fi o formă de artă, ceva recu­nos­cut anual când un juriu se întru­neşte pentru a desemna cea mai bună pâine a capitalei franceze la concur­sul Grand Prix de la Baguette de Tra­dition Française de la Ville de Paris.

Pe 10 mai, la cea de-a 30-a ediţie a concursului, brutari au sosit devre­me din toate colţurile oraşului pentru a candida. Premiul: onoarea de a furni­za baghete timp de un an pentru Pa­la­tul Elysee, plus 4.000 de euro.

Concursul, cel mai vechi de acest gen din Franţa, este „o mândrie reală pentru noi“, spune Franck Tho­masse, preşedinte al sindicatului brutarilor din Paris. Din cele 176 de baghete care au intrat în concursul din acest an, 40 au fost respinse ime­diat. Restul au primit fiecare un nu­măr şi au fost prezentate jurului.

Câştigătoare a fost bagheta cu numărul 142, preparată de Tharsan Selvarajah din Sri Lanka. Brutăria sa este amplasată departe de palatele care alcătuiesc centrul vieţii publice a Parisului.

L-a surprins faptul că a câştigat? Nu, deja în 2018 câştigase locul trei.

Deşi a ieşit câştigătoare, pâinea sa costă în continuare doar 1,35 euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO