Business Internaţional

Gazprom crede ca 2004 va fi un an record

04.03.2004, 00:00 12



Compania rusa Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, a anuntat ca exporturile din anul curent ar putea depasi valoarea record de 16,5 mld. dolari, inregistrata in 2003, o data cu masurile luate de companie pentru a creste cantitatea de gaze naturale livrata in strainatate, tinand cont si de preturile internationale ridicate ale combustibililor, scrie Moscow Times.



Compania se asteapta sa vanda 153 mld. metri cubi de gaz in Europa, inclusiv gazul natural adus din Asia Centrala si revandut clientilor din spatiul exterior fostei Uniuni Sovietice, cantitatea respectiva fiind superioara celei de 140,5 metri cubi livrata in 2003, a declarat Alexander Medvedev, directorul general al Gazexport, divizia comerciala a Gazprom.



"Vom adauga in acest an exporturile de gaz din Turkmenistan la cele din locatiile obisnuite, Kazakhstan si Uzbekistan" a spus Medvedev, care a mai adaugat: "Vindem pe baza unor contracte pe termen lung, dar ne pregatim sa lucram in conditiile liberalizarii pietei din Europa".



Gazprom a mai anuntat ca se asteapta sa raporteze pentru 2003 o valoare a profitului record in ultimii 10 ani dupa ce veniturile rezultate din exporturi au atins un nivel maxim datorita celui mai ridicat pret al gazelor naturale inregistrat in ultima decada. Compania rusa incaseaza 80% din venituri de pe urma livrarilor in strainatate, deoarece Rusia este bine aprovizionata pe segmentul gazelor naturale.



Compania s-a angajat sa exporte cel putin 147 mld. metri cubi pe an pana in 2008, potrivit lui Medvedev.



Producatorul rus a creascut volumul exporturilor spre vestul Europei in lunile ianuarie si februarie la un nivel de 19,2 mld. metri cubi, comparativ cu nivelul de 16,7 mld. din perioada similara a anului trecut. In acelasi timp. vanzarile de gaz in estul Europei au scazut pana la 7,1 mld. metri cubi, fata de volumul de 8 mld. metri cubi din cauza livrarilor mai reduse catre Ungaria, a precizat Medvedev.



In 2004, Gazprom va vinde 14 mld. metri cubi Turciei, comparativ cu vanzarile de 12,5 mld. din 2003, a maii spus Medvedev. Din aceasta valoare, 3 mld. metri cubi vor fi transportati prin conducta ce traverseaza Marea Neagra.



Totodata, compania intentioneaza sa vanda Marii Britanii intre 8 - 10 mld. metri cubi de gaz pe an, ceea ce reprezinta aproape un sfert din piata de combustibil a tarii respective. Gazprom planuieste sa pastreze pana in 2006, drepturile de a transporta 4,8 mld. metri cubi de gaz prin intermediul companiei Interconnector (U. K.) Ltd., care detine o conducta ce leaga Marea Britanie de restul Europei.



Producatorul rus ar putea incerca sa cumpere alte companiile europene care vand gaz, cum ar fi de exemplu divizia de gaze naturale a companiei maghiare Mol, in vederea cresterii prezentei pe piata de gaze naturale din Europa, a mentionat Medvedev.



Potrivit declaratiilor lui Medvedev, Gazprom va purta o serie de discutii saptamana viitoare pentru a mari depozitele de gaz din Polonia. Cu aceasta masura Polonia ar putea fi de acord, dupa ce rezervele proprii s-au redus din cauza sistarii livrarilor de catre Gazprom spre Belarus, conflict declasat de o disputa in jurul preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO