Business Internaţional

Fuziunea MOL-OMV nu ar fi eficienta, spune grupul ungar

12.07.2007, 20:51 11

O fuziune intre grupul ungar MOL si cel austriac OMV nu ar asigura o eficienta sporita a companiei rezultate, dar ar elimina competitia pe mai multe piete, a declarat CEO-ul grupului MOL, Gyorgy Mosonyi, citat de Portfolio.hu.
MOL are multe optiuni din punctul de vedere al cooperarii cu alte companii, insa orice decizie privitoare la astfel de cooperari depinde de masura in care o astfel de optiune ar conduce la o sporire a eficientei, a declarat Zsolt Hernadi, chairman-ul MOL, citat de MTI. El a subliniat faptul ca actuala strategie a MOL este solida si ca MOL intentioneaza s-o urmeze in continuare.
Mosonyi a remarcat faptul ca o fuziune intre cele doua companii ar avea sens numai daca acestea ar putea opera mai eficient impreuna decat separat. Acest lucru nu este insa valabil in cazul MOL si OMV, a adaugat el, adaugand ca MOL este mai eficienta decat OMV. Profitul MOL din rafinare in relatie cu volumul de titei procesat este cel mai mare din Europa.
Mosonyi a mai declarat ca "conversatia amiabila" propusa de OMV nu poate avea loc intre doua companii egale, din moment ce MOL este o companie privata, in timp ce statul austriac detine o participatie considerabila in cadrul OMV. In urma unei fuziuni, statul austriac s-ar putea bucura de influenta in cadrul noii companii.
Purtatorul de cuvant al OMV, Thomas Heumer, remarca faptul ca OMV a adoptat o atitudine amiabila, invitand MOL sa participe la discutii pe marginea unei cooperari reciproc avantajoase.
Mosonyi a declarat ca MOL este interesata sa colaboreze in diferite domenii incluzand domeniul explorarii, extractiei, procesarii si comertului cu hidrocarburi. Dar daca MOL ar intra in discutii de consolidare cu OMV, acest lucru ar anula sansele companiei de a-si continua extinderea pentru ca toata lumea ar astepta sa vada care va fi rezultatul negocierilor, a declarat Mosonyi. El a subliniat faptul ca MOL doreste sa opereze in continuare in conformitate cu propria strategie, nedorind sa participe la discutii care au drept tinta preluarea sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO