Business Internaţional

FT: Directorii si angajatii Bancii Mondiale nu iau in serios problema coruptiei

17.09.2007, 21:48 16

Directorii si angajatii Bancii Mondiale nu trateaza suficient de serios problema coruptiei, acesta fiind principalul motiv al unui conflict legat de departamentul anti-coruptie al institutiei, considera Paul Volcker, fost presedinte al bancii centrale a SUA (Fed).
Potrivit unui raport realizat in urma unei investigatii a lui Volcker, conducerea departamentului anticoruptie al bancii trebuie inlocuita. Comentariile lui Volcker pot fi considerate de catre sustinatorii lui Paul Wolfowitz, fost presedinte al Bancii Mondiale, ca o razbunare a acestuia pentru faptul ca a fost obligat sa demisioneze in urma unui scandal privind incalcarea regulamentului de etica al institutiei.
Raportul il poate plasa si pe actualul presedinte al bancii, Robert Zoellick, intr-o postura dificila.
Volcker a declarat ca investigatia a "reconfirmat ca exista o ambivalenta la nivelul angajatilor bancii in privinta promovarii unui program eficient anticoruptie", el aratand ca acest dualism a fost constatat inclusiv la nivelul conducerii. El a indicat ca incertitudinea s-a extins si la nivelul ministerelor si reprezentantilor principalelor state donatoare, adaugand ca a identificat "unele asemanari" cu o investigatie anterioara privind programul "petrol contra hrana", operat de Organizatia Natiunilor Unite.
Fostul presedinte al Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a numit, in februarie, un comitet independent, condus de Paul Volcker, care sa examineze rolul jucat de departamentul intern anticoruptie al institutiei.
Numerosi oficiali din cadrul institutiei financiare au acuzat departamentul de incalcarea drepturilor angajatilor in incercarea de a descoperi fapte de coruptie ale acestora.
Volcker are indoieli ca oficialii bancii iau in serios problema coruptiei, cu toate ca fiecare dintre ei a afirmat acest lucru in cursul audierilor organizate de comitet.
"Au existat reclamatii justificate de ambele parti", in legatura cu departamentul anticoruptie, dar Volcker a atribuit tensiunile, in cea mai mare parte, acelora care nu sunt dedicati in mod sincer eforturilor de acest tip.
Volcker a auzit numeroase plangeri la adresa departamentului, condus de Suzanne Folsom, o apropiata a lui Wolfowitz, dar a spus ca nu detine dovezi privind un comportament incorect sistematic din partea acesteia. Zoellick a declarat ca Suzanne Folsom va fi mentinuta in functie.
Analiza efectuata de Volcker asupra problemelor bancii a atras critici din partea actualilor si fostilor oficiali ai bancii care se tem ca investigatia va afecta sprijinul pentru institutia financiara.
In raport se mai arata ca "tensiunile grave dintre departamentul anticoruptie si alte departamente au condus la relatii contraproductive intre banca, tarile in care institutia desfasoara programe si statele creditoare".
Analiza va recomanda ca departamentul sa aiba o noua conducere, externa, iar atributiile legate de erorile angajatilor fara functii de conducere sa fie preluate de alt departament.
De asemenea, departamentul anticoruptie ar trebui sa imbunatateasca schimbul de informatii si sa infiinteze o sectie de consultanta pentru comunicarea cu diviziile bancii.
"Rolul actual al lui Folsom, de consilier al presedintelui Bancii Mondiale, ar trebui sa inceteze, pentru a se asigura independenta departamentului", a mai spus Volcker.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO