Business Internaţional

Free float-ul Severstal ajunge la 25%

24.10.2006, 18:15 28

Severstal, cel mai mare producator de otel al Rusiei, a anuntat ca intentioneaza sa ridice numarul actiunilor cotate la bursa la 25% din total, titreaza The Times.
In prezent, 10% din actiunile Severstal sunt listate pe bursa de la Moscova, iar 90% dintre acestea sunt detinute de Alexei Mordasov, al saptelea cel mai bogat om al Rusiei.
Mordasov a anuntat ieri ca intentioneaza sa isi reduca participatia in cadrul companiei, dar nu mai jos de 75%. Actiunile vor fi listate la bursa de la Londra, iar presedintele companiei spera sa obtina in schimbul acestora o suma care sa se apropie de 1 mld. euro (1,72 mld. dolari). "Abia am inceput promovarea ofertei de actiuni, si deja investitorii s-au aratat foarte interesati de aceasta", spune el.
Decizia vine dupa mai multe listari ale companiilor rusesti, printre care se numara si gigantul petrolier Rosneft. "Pentru a realiza parteneriate si colaborari cu alte companii, trebuie sa fii cu adevarat public", spune Mordasov.
El sustine ca va deveni presedinte executiv al companiei si ca va numi un succesor pentru postul sau inainte de listare. Mordasov va crea si un consiliu administrativ format din zece membri, jumatate dintre ei urmand sa fie directori non-executivi.
Actualul presedinte a refuzat sa comenteze zvonurile conform carora Severstal ar fi interesat de achizitia altor producatori de otel, inclusiv Corus, care saptamana trecuta a acceptat o oferta de preluare venita din partea producatorului indian Tata Steel. In iunie anul acesta Severstal a pierdut in fata gigantului Mittal Steel cursa pentru pachetul majoritar al Arcelor. Cu toate acestea el declara ca obiectivul companiei este de a deveni primul sau al doilea jucator de pe piata mondiala a otelului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO