Business Internaţional

Franţa şi Germania vor să atragă forţă de muncă străină în sănătate. În sistemele medicale din Europa de Est criza se agravează

Franţa şi Germania vor să atragă forţă de muncă...

Autor: Catalina Apostoiu

01.02.2024, 00:05 194

Franţa va acorda medicilor străini vize de muncă, potrivit Euractiv. Ţara va reglementa situaţia medicilor străini care muncesc în sistemul local al sănătăţii, a anunţat premierul ţării Gabriel Attal.

Pentru a combate penuria de me­dici, „vom reglementa situaţia medi­ci­lor străini de pe teritoriul nostru“, a declarat acesta. Potrivit sindicatelor, între 4.000 şi 5.000 de medici cu cali­ficări din afara UE muncesc în pre­zent în spitalele publice franceze, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a admis recent că spitalele pu­blice nu pot funcţiona în mod adecvat fără medici străini.

Attal şi-a anunţat de asemenea intenţia de a recruta noi medici. „Voi desemna un emisar care să caute peste graniţe medici care ar dori să vină să practice în Franţa“, a declarat acesta, adăugând că doreşte în acelaşi timp să aducă înapoi tinerii francezi care au plecat să studieze medicina în alte ţări.

Germania îşi continuă şi ea efor­turile de a atrage muncitori din străi­nă­tate, în special asistenţi, scrie The Local. Sănătatea este doar unul dintre sectoarele din Germania care se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă. Pentru facilitarea proce­sului de atragere de personal din stră­i­nă­tate, guvernul german a relaxat re­gle­mentările din domeniul vizelor şi a simplificat recunoaşterea califică­rilor străine.

Şi ţările din Europa de Est se con­fruntă cu o penurie pronunţată de personal medical. În Ungaria, siste­mul sănătăţii este în colaps, notează Daily News Hungary.

Nu doar specialiştii lipsesc. Se în­registrează de asemenea o penurie ma­joră de asistenţi. Listele de aştep­tare din spitale sunt foarte lungi.

În ultimul deceniu, aproximativ 8,500 de angajaţi din sistemul de să­nă­tate au părăsit Ungaria pentru alte ţări europene, conform Euronews. Între 25.000 şi 30.000 de asistenţi lipsesc din sistem, avertiza recent Zoltan Balogh, preşedintele Camerei Muncitorilor Profesionişti, notează economx.hu.

În Polonia, spitalele se închid din cauza lipsei de medici. Ţara duce deja lipsă de între 20.000 şi 50.000 de me­dici. Lipsa de personal medical este o problemă în Polonia de ani întregi.

În prezent, lipsurile sunt vizibile mai ales în rândul specialiştilor care sunt cheie în funcţionarea sistemului de sănătate: medici internişti, pediatri şi obstreticieni-ginecologi, relatează bankier.pl.

Şi Cehia are probleme. Ţara are în faţă o penurie acută de asistenţi în următorii ani, scrie Czech Radio.

Sistemul ceh de sănătate duce în prezent lipsă de aproximativ 3.000 de asistenţi. Ce este mai rău e că o treime din numărul total de asistenţi au acum vârste de peste 60 de ani şi se vor pensiona în următorii zece ani. Directorii de spital trag semnalul de alarmă şi cer guvernului ţării să ia măsuri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO