Business Internaţional

Francezii au batut pasul pe loc in trimestrul trei

13.11.2006, 16:54 18

Stagnarea surprinzatoare a economiei franceze din trimestrul trei nu va avea un impact negativ asupra cresterii economice a Uniunii Europene.
Economia franceza a stagnat in trimestrul al treilea, ritmul de crestere incetinind mult mai rapid decat se anticipa dupa cresterea accelerata raportata pe trimestrul doi, crestere ce generase estimari optimiste cu privire la situatia pe intregul an, relateaza Financial Times.
Aceste date reprezinta o adevarata lovitura pentru guvernul francez de centru-dreapta, in contextul in care mai sunt numai sase luni pana la organizarea alegerilor prezidentiale, desi primul-ministru Dominique de Villepin a declarat ca aceasta este o "pauza" care va inspira si mai multa "determinare".
"Nu ne asteptam la astfel de date", a declarat Christian de Boissieu, care conduce echipa de consilieri economici ai primului -inistru. El a sugerat ca trimestrul trei reprezinta o corectie dupa cresterea exceptionala de 1,2% inregistrata in trimestrul anterior. "Ma astept la o reluare a cresterii in trimestrul patru", a declarat Boissieu.
Economia franceza era de asteptat sa creasca cu o rata anualizata de 0,5% in trimestrul trei. Ministrul francez de finante Thierry Breton anticipase o crestere economica de pana la 2,5% in acest an, iar Fondul Monetar International isi majorase saptamana trecuta proiectiile privitoare la rata de crestere economica in Franta pe acest an la 2,5%, de la 1,8%. In schimb, productia franceza nu a inregistrat nici o crestere in trimestrul trei, iar productia industriala a scazut cu 0,9% in septembrie, conform agentiei franceze de statistica Insee.
Primul-ministru francez Dominique de Villepin a facut din cresterea economica prioritatea sa numarul unu, acesta inregistrand unele progrese.
Astfel, rata somajului a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, iar deficitul bugetar este asteptat sa ramana in cadrul limitei UE.
Economistii au aratat ca este mult prea devreme pentru a gasi o explicatie pentru datele slabe pe ultimul trimestru. Totusi, acestia au aratat ca drastica incetinire a ritmului de crestere se datoreaza in mare parte cererii reduse pentru unele dintre principalele produse de export ale Frantei. In acelasi timp, se pare ca deficitul comercial al Frantei a crescut in primele noua luni ale acestui an.
Productia este "sectorul cu cele mai slabe performante din Franta", a declarat Dominique Barbet, economist in cadrul BNP Paribas din Paris.
Gilles Moec, economist in cadrul Bank of America din Londra, a declarat ca estimarea unei cresteri a preturilor la petrol ar putea reprezenta un alt factor ce a generat cifrele slabe din trimestrul trei. Conform Insee, cresterea ar putea atinge cel putin 1,9% pe intregul an curent. Slaba performanta a economiei franceze pe trimestrul trei ar putea in acelasi timp influenta in mod negativ datele legate de cresterea zonei euro.
Economistii nu vad insa niciun motiv de panica, aratand ca datele negative din Franta au fost generate de factori specifici acestei tari. Marcus Heider, economist in cadrul Deutsche Bank, arata ca problema este "ce se va intampla anul viitor cu majorarile de taxe din Germania si incetinirea ritmului de crestere al economiei globale". Economia zonei euro este de asteptat sa creasca cu 0,6% in trimestrul trei si cu 2,6% in 2006. De asemenea, BCE va ignora probabil datele slabe din Franta, concentrandu-se in continuare asupra mentinerii inflatiei sub control, spune Heider.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO