Business Internaţional

Fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, condamnat la 9 ani de inchisoare

01.06.2005, 18:41 21

Decizia a survenit in cadrul celei de-a douasprezecea zile a unui proces de citire a verdictului de catre judecatorii curtii din Moscova.

Hodorkovski a fost gasit vinovat de sase din cele sapte capete de acuzare, printre care se numara evaziune fiscala, frauda si delapidare. Colaboratorul sau, Platon Lebedev, urmeaza sa fie inchis tot pentru noua ani. Conform legislatiei din Rusia, cei doi pot sa conteste decizia in termen de zece zile.

Foarte probabil, apelul ar urma sa fie judecåt tot la Moscova, insa, conform unor publicatii rusesti, Vladimir Rizhkov, membru liberal al parlamentului rus, a sugerat ca echipa care se ocupa de apararea lui Hodorkovski sa faca apel la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Oricum, o decizie in acest sens ar urma sa prelungeasca perioada in care Hodorkovski este tinut in custodia autoritatilor din Rusia, el fiind inchis din octombrie 2003.

Acuzatiile aduse la adresa lui Hodorkovski au legatura cu programul de privatizare de la sfårsitul anilor a??90, care i-a permis sa preia controlul asupra companiei Iukos, devenita ulterior cea mai mare companie petroliera din Rusia. In timp ce autoritatile sustin ca Hodorkovski a actionat ilegal pentru a-si creste averea proprie, aparatorii lui spun ca procesul este motivat politic. Acestia pretind ca autoritatile de la Kremlin il pedepsesc pe Hodorkovski pentru ca, in perioada arestarii sale, a inceput sa finanteze partidele din opozitie, cu o ideologie pro-vest. In perioada petrecuta de Hodorkovski in spatele gratiilor, autoritatile din Rusia au destramat compania Iukos, pretinzånd plata unor datorii fiscale in valoare de 2,75 miliarde de dolari (2,23 mld. euro). In fata camerei in care se desfasura procesul au fost mobilizati aproximativ 500 de politisti pentru a preveni ciocnirile dintre simpatizantii lui Hodorkovski si cei care manifestau impotriva sa. Mai multi sustinatori ai lui Hodorkovski s-au adunat la fiecare audiere din timpul procesului pentru a cere eliberarea acestuia.

Hodorkovski a pornit in afaceri prin deschiderea unei cafenele pentru tineri, cu care nu a avut prea mult succes. Apoi a incercat introducerea inventiilor din cadrul laboratoarelor de cercetare din universitati, in fabrici. Astfel, el a inceput sa exploateze un sector financiar obscur, reusind sa transforme banii statului, prezenti doar in acte, in bani reali. Aceasta afacere a pus baza viitoarei banci Menatep, care a continuat sa faca bani prin exploatarea unor nise create de liberalizarea incompleta a economiei Rusiei din anii a??90.

Hodorkovski s-a aflat printre oamenii de afaceri care au finantat campania electorala de realegere a presedintelui rus din acea vreme, Boris Eltin.

Drept recompensa, au primit in administrare actiuni la unele dintre cele mai profitabile companii rusesti din proprietatea statului. Cum statul nu si-a platit datoriile fata de ei, afaceristii si-au exercitat dreptul de a vinde actiunile, dar, in majoritatea cazurilor, cumparatorii au fost tot ei, beneficiind insa de reduceri.

Premiul lui Hodorkovski a fost de 78% din actiunile companiei petroliere Iukos, pentru care a platit 309 milioane de dolari (251 mil. euro), folosind ulterior mai multe metode pentru a elimina actionarii minoritari si a prelua controlul total asupra companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO