Business Internaţional

Forintul ungar, lovit puternic de întreruperea discuţiilor dintre FMI şi UE

Forintul ungar, lovit puternic de întreruperea discuţiilor dintre FMI şi UE
19.07.2010, 10:51 26

Forintul ungar a căzut brusc luni după ce o misiune a FonduluiMonetar Internaţional a părăsit în weekend discuţiile cuoficialităţile ungare, conform MarketWatch. FMI consideră că suntnecesare măsuri adiţionale de ţinere sub control a cheltuielilor învederea atingerii ţintei de deificit bugetar de 3,8% din PIB pentru2010 şi de sub 3% din PIB în 2011.

În deschiderea şedinţei interbancare, forintul s-a depreciatluni dimineaţă cu până la 2,8% faţă de euro, la la Budapesta uneuro tranzacţionându-se dimineaţa la 289,24 forinţi/euro, cu 2,5%peste închiderea de vineri, de 282,1 forinţi/euro, conformMediafax.

Moneda ungurească a revenit astfel la minimul înregistrat pe 7iunie, când a fost afectată de declaraţiile unor politicienimaghiari, care comparau atunci situaţia Ungariei cu cea a Grecieiîn privinţa datoriei de stat.

Potrivit agenţiei Reuters, Matolcsy a declarat, luni dimineaţă,pentru postul de televiziune m1, că reprezentanţii FMI şi UE s-auarătat îngrijoraţi de taxa asupra băncilor şi de planul guvernuluiungar de a plafona salariile din sectorul public, măsură care arafecta inclusiv remuneraţia oficialilor băncii naţionale.

Ungaria a încheiat în octombrie 2008 un acord pe doi ani cu FMIşi UE pentru un împrumut extern de 20 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO