Forintul ungar, lovit puternic de întreruperea discuţiilor dintre FMI şi UE

Ziarul Financiar 19.07.2010

Forintul ungar a căzut brusc luni după ce o misiune a Fondului Monetar Internaţional a părăsit în weekend discuţiile cu oficialităţile ungare, conform MarketWatch. FMI consideră că sunt necesare măsuri adiţionale de ţinere sub control a cheltuielilor în vederea atingerii ţintei de deificit bugetar de 3,8% din PIB pentru 2010 şi de sub 3% din PIB în 2011.

În deschiderea şedinţei interbancare, forintul s-a depreciat luni dimineaţă cu până la 2,8% faţă de euro, la la Budapesta un euro tranzacţionându-se dimineaţa la 289,24 forinţi/euro, cu 2,5% peste închiderea de vineri, de 282,1 forinţi/euro, conform Mediafax.

Moneda ungurească a revenit astfel la minimul înregistrat pe 7 iunie, când a fost afectată de declaraţiile unor politicieni maghiari, care comparau atunci situaţia Ungariei cu cea a Greciei în privinţa datoriei de stat.

Potrivit agenţiei Reuters, Matolcsy a declarat, luni dimineaţă, pentru postul de televiziune m1, că reprezentanţii FMI şi UE s-au arătat îngrijoraţi de taxa asupra băncilor şi de planul guvernului ungar de a plafona salariile din sectorul public, măsură care ar afecta inclusiv remuneraţia oficialilor băncii naţionale.

Ungaria a încheiat în octombrie 2008 un acord pe doi ani cu FMI şi UE pentru un împrumut extern de 20 miliarde euro.