Business Internaţional

Fondurile de hedging maresc riscurile de pe pietele de energie

23.10.2006, 20:27 29

Pietele de energie au fost intotdeauna volatile, cu schimbari dese in structura cererii si ofertei, si au inregistrat adesea schimbari ale cotatiilor care i-au luat prin surprindere pe investitori. Dar acum sunt si mai schimbatoare ca urmare a implicarii fondurilor de hedging. Multe din aceste fonduri adopta strategii foarte agresive, intrand si iesind rapid din piata, contribuind la diferentele de pret din timpul sedintelor, facandu-i pe ceilalti investitori mult mai vulnerabili, titreaza The Wall Street Journal Europe.
Fondurile de hedging sunt in general un taram al celor instariti. In ultima vreme, insa, au fost incluse pe aceste piete riscante si fondurile de pensii alcatuite din banii de pensionare ai angajatilor.
Autoritatile doresc reguli mai stricte pentru fondurile de hedging, care acum sunt mai putin supravegheate decat alte institutii financiare, cum ar fondurile mutuale.
Riscul de a investi in pietele de energie a fost demonstrat luna trecuta, cand Amaranth Advisors, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din Statele Unite, a anuntat pierderi de 6 mld. dolari (4,8 mld. euro) in mai putin de doua saptamani.
Peter Fusaro, copresedinte al organismului de supraveghere a fondurilor de hedging Energy Hedge Fund Center (EHFC), spune ca in piata au aparut noi amenintari ca rezultat al strategiilor agresive ale investitorilor si lipsei de experienta din piata. El se asteapta la noi caderi in randul fondurilor de hedging.
Conform datelor oferite de EHFC, numarul fondurilor de hedging a crescut de la 180, cate erau in 2004, la peste 500 anul acesta.
Organismul estimeaza ca cele 525 de fonduri pe care le supravegheaza au in administrare circa 67 mld. dolari (53,5 mld. euro). Fusaro estimeaza ca aceasta cifra creste cu aproximativ 40% pe an, iar numarul fondurilor de hedging va ajunge in curand la 600.
Erk Hinrichsen, directorul managerial al fondului de hedging Energy Arbitrage Management, apreciaza ca piata a devenit instabila din cauza strategiilor agresive si a traderilor neexperimentati. O variatie a cotatiei petrolului cu 1% inseamna mult mai mult acum la un pret de 60 de dolari pe baril, fata de acum doi ani cand acesta atingea 40 de dolari.
Amaranth Advisors nu este singurul exemplu recent al unui fond care a dat faliment. In august, fondul de hedging MotherRock New York a anuntat ca isi inceteaza activitatea in urma pierderilor suferite pe piata gazelor naturale.
MotherRock, care in perioada sa buna administra un portofoliu de 430 mil. dolari (344 mil. euro), a refuzat sa comenteze daca investitorilor li se va inapoia o parte din bani. RMF Investment Management, o firma de management al fondurilor, a anuntat ca MotherRock i-a transmis ca este foarte putin probabila recuperarea pierderilor. Doi alti investitori ai MotherRock au dat declaratii publice conform carora au inregistrat investitiile lor in fond ca fiind nule.
MotherRock a refuzat sa dea amanunte asupra modului in care au fost inregistrate pierderile, facand piata fondurilor de hedging si mai putin transparenta.
Se crede ca fondul a facut parte din grupul celor care au pariat pe scaderea pretului la gaze naturale printr-un contract futures pentru martie 2007. Pozitionarea s-a facut pe baza unei rezerve record de gaze naturale si asteptarii unei veri calde. Dar canicula care s-a abatut in iulie asupra Statelor Unite a dus la cresterea consumului de gaze naturale folosite la producerea energiei electrice pentru aparatele de aer conditionat, lucru ce a rezultat intr-o crestere a preturilor pentru martie.
Pierderile inregistrate de MotherRock palesc in comparatie cu cele aduse de Amaranth, care au fost indeajuns de mari sa atraga atentia asupra necesitatii unei legislatii mai clare in ceea ce priveste fondurile de hedging.
Implicarea fondurilor de investitii in Amaranth ar putea duce la elaborarea unei legislatii mai exacte in acest domeniu, desi expunerea acestora pare sa fi fost limitata, iar pierderile suferite de acestea nu sunt clar evaluate.
Fondul de pensii San Diego Country Employees Retirement Association, cu un portofoliu de 7,7 mld. dolari (6,2 mld. euro) a anuntat pierderi in urma caderii Amaranth in valoare de 87 mil. dolari (70 mil. euro). Purtatorul de cuvant al 3M a refuzat sa precizeze pierderile de pe urma Amaranth, dar a specificat ca fondul de pensii al companiei avea mai putin de 1% din active investite in fondul de hedging.
Comisia americana de supraveghere a pietei de capital, care monitorizeaza fondurile pentru a evita frauda, a inaintat o propunere legislativa prin care fondurile de hedging erau obligate sa se supuna controlului din partea agentiei. Propunerea a fost respinsa prin decizie judecatoreasca, iar in august agentia de supraveghere a renuntat sa mai faca apel.
La scurta vreme dupa pierderile anuntate de Amaranth, Paul Atkins, un comisar al agentiei, a anuntat ca nu mai sunt necesare reguli suplimentare in industria fondurilor de hedging, deoarece legea actuala a impiedicat o cadere in masa a fondurilor. Annette Nazareth, un alt comisar, a spus ca agentia investigheaza, in principal, daca investitorii au fost mintiti.
In ciuda pierderilor Amaranth si a pretului in scadere la energie, Fusaro, presedintele EHFC, crede ca tot mai multi bani vor intra in contul fondurilor de hedging din domeniul energiei.
"Apetitul pentru astfel de investitii este urias", spune Fusaro. "Anul viitor, previzionam mult mai multe tranzactii pe segmentul fondurilor de hedging, fiind asteptati sa intre in piata investitori institutionali, cum sunt fondurile de pensii."
Fusaro spune ca investitorii vor fi sfatuiti sa analizeze strategiile de investitii ale fondurilor, pentru a sti la ce risc se expun si pentru a afla daca fondul are o strategie de minimizare a pierderilor in cazul in care piata se intoarce impotriva lor. Hinrichsen, directorul Energy Arbitrage Management, spune ca investitorii ar trebui sa fie atenti si la sumele investite de traderi in propriul fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO