Business Internaţional

FMI, CE şi BCE pregătesc la Lisabona "pastila" de 80 de mld. euro pentru Portugalia

FMI, CE şi BCE pregătesc la Lisabona "pastila" de 80 de mld. euro pentru Portugalia

Autor: Anca Dumitrescu

12.04.2011, 11:51 29

Oficiali ai FMI, Comisiei Europene (CE) şi Băncii CentraleEuropene (BCE) vor începe marţi, la Lisabona, discuţii tehnicereferitoare la planul de susţinere financiară a Portugaliei,evaluat la 80 de miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Liderii UE vor ca acordul desprijin financiar să fie convenit până pe 16 mai, cu trei săptămâniînainte de alegerile anticipate din Portugalia, programate pe 5iunie.

Cererea Portugaliei pentru ajutorde urgenţă, formulată săptămâna trecută, a deschis, potrivitoficialilor europeni, ultimul capitol al crizei datoriilorfinanciare începută cu Grecia anul trecut şi care s-a extinsulterior în Irlanda.

Ţările care au luat deja banide la UE şi FMI sunt într-o situaţie critică, iar BCE le complicăexistenţa

Miniştrii de Finanţe comunitari audeclarat, pe 8 aprilie, că programul pentru Portugalia va include"o ajustare fiscală ambiţioasă, un program ambiţios de privatizări"şi măsuri de menţinere a lichidităţilor şi solvabilităţiisectorului financiar.

Fondul Monetar Internaţional aanunţat, luni, că experţii FMI, ai CE şi ai BCE se vor întâlnimarţi pentru discuţii tehnice cu guvernul.

Analiza va conferi o bază pentrudiscuţiile de strategie care vor începe pe 18 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO