FMI, CE şi BCE pregătesc la Lisabona "pastila" de 80 de mld. euro pentru Portugalia

Autor: Anca Dumitrescu 12.04.2011



Oficiali ai FMI, Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE) vor începe marţi, la Lisabona, discuţii tehnice referitoare la planul de susţinere financiară a Portugaliei, evaluat la 80 de miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Liderii UE vor ca acordul de sprijin financiar să fie convenit până pe 16 mai, cu trei săptămâni înainte de alegerile anticipate din Portugalia, programate pe 5 iunie.

Cererea Portugaliei pentru ajutor de urgenţă, formulată săptămâna trecută, a deschis, potrivit oficialilor europeni, ultimul capitol al crizei datoriilor financiare începută cu Grecia anul trecut şi care s-a extins ulterior în Irlanda.

Ţările care au luat deja bani de la UE şi FMI sunt într-o situaţie critică, iar BCE le complică existenţa

Miniştrii de Finanţe comunitari au declarat, pe 8 aprilie, că programul pentru Portugalia va include "o ajustare fiscală ambiţioasă, un program ambiţios de privatizări" şi măsuri de menţinere a lichidităţilor şi solvabilităţii sectorului financiar.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, luni, că experţii FMI, ai CE şi ai BCE se vor întâlni marţi pentru discuţii tehnice cu guvernul.

Analiza va conferi o bază pentru discuţiile de strategie care vor începe pe 18 aprilie.