Business Internaţional

FMI avertizează: Europa de Est ar putea fi lovită sever de criza datoriilor

FMI avertizează: Europa de Est ar putea fi lovită sever de criza datoriilor

Autor: Paul Comşa

10.10.2011, 00:03 245

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că Europa de Est ar putea fi lovită sever de criza datoriilor suverane şi a cerut guvernelor din statele emergente să consolideze disciplina financiară şi să ajute băncile să elimine activele toxice pentru a le ajuta să facă faţă crizei datoriilor suverane.

"Regiunea este prinsă între trendul descrescător înregistrat de economiile statelor dezvoltate şi turbulenţele de pe pieţele din zona euro care creează riscuri semnificative pentru economiile emergente", a spus şeful departamentului european al FMI Antonio Borges la o conferinţă de presă la Moscova, scrie agenţia Novinite. Borges a adăugat că decidenţii politici va trebui să lupte cu "moştenirile crizei financiare din anii 2008-2009, care includ deficite fiscale ridicate şi un nivel foarte ridicat al datoriilor neperformante."

Oficialul FMI a subliniat că "eventualele probleme din sectorul financiar ale economiilor din vestul Europei vor avea repercusiuni asupra economiilor emergente" şi că este necesară diminuarea cheltuielilor bugetare şi limitarea lor prin lege pentru "a spori credibilitatea planurilor de consolidare a economiilor şi a creşte disciplina fiscală". FMI estimează o creştere economică de 4,3 % pentru Europa Centrală şi de Est în acest an şi de 2,7 % pentru anul următor. Deficitul bugetar ar urma să se situeze la 2,8 % din PIB anul acesta şi să scadă la 2,5 % în 2012.

După doi ani de tratamente dure de austeritate aplicate în statele est-europene, economiile din regiune păreau să-şi revină după cea mai gravă criză economică din ultimii 50 de ani. Creşterea exporturilor şi reformele fiscale dădeau motive de opti­mism, iar Banca Euro­peană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estima în iulie pentru aceste state o creştere economică medie de 3,4% în 2011 şi de 3,5% în 2012.

În contextul creşterii nesiguranţei cu privire la răspunsul regiunii la criza datoriilor suverane din zona euro şi al semnelor care indică o recesiune în formă de W pentru economiile dezvoltate ale Europei, perspectivele au devenit tot mai sumbre. În august, România, dar şi alte state emergente, precum Cehia, Ungaria sau Polonia, s-au confruntat cu încetinirea avansului economic, iar analiştii au început să revizuiască estimările de creştere în scădere.

FMI estimează o creştere economică de 1,5 % pentru România pentru acest an şi de 3,5% pentru anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO