Business Internaţional

Firmele financiare au plătit profesori germani specialişti în taxe pentru articole care să justifice o tehnică prin care fraudau statul

Firmele financiare au plătit profesori germani...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2017, 00:00 429

Bănci şi investitori au plătit gras profesori germani specialişti în taxe, nume cunoscute în lumea academică, să scrie opinii prin care justifică o tehnică dubioasă de short-selling care a privat statul de venituri de miliarde de euro din taxe pe câştigul din capital, scrie Handelsblatt.

Această practică stă în centrul unui scandal de evaziune fiscală care durează de mulţi ani în Germania.

Aceşti experţi în drept fiscal, unii dintre ei staruri în cercurile academice, au furnizat o protecţie juridică pentru instituţiile financiare care au folosit o tehnică de short-selling pentru a nu plăti taxe pe câştigurile de capital care permite mai multor acţionari diferiţi să ceară scutiri de taxe pentru acelaşi dividend.

Această practică a costat bugetul de stat 12 miliarde de euro. În scandal sunt implicate aproape toate băncile mari din Germania şi multe dintre cele mici, dar şi instituţii şi investitori din străinătate care au căutat să-şi îngraşe câştigurile din investiţii pe socoteala plătitorilor germani de taxe.

Experţii fiscali, dintre care mulţi ocupă poziţii prestigioase în universităţile publice germane, au oferit opinii juridice care justifică tactica în schimbul unor comisioane mari pentru ei. Unii dintre profesori au mers până la publicarea acestor opinii ca lucrări academice, fără să dezvăluie că au fost plătiţi pentru ele de părţi interesate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO