Eveniment

În dorinţa de a o da jos pe Angela Merkel, social-democraţii germani promit investiţii şi renunţarea la austeritate

În dorinţa de a o da jos pe Angela Merkel,...

Autor: Catalina Apostoiu

22.03.2017, 21:40 357

Sigmar Gabriel, ministrul german de externe şi fost lider al partidului SPD (so­cial-democraţi), a afirmat că Germania ar trebui să urgenteze investiţiile în faţa austerităţii.

Social-democraţii, aflaţi la guvernare alături de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, conduc în sondaje în condiţiile în care alegerile federale se vor ţine în septembrie. Berlinul este dur criticat de analişti, organizaţii financiare inter­naţionale şi de şefi de state, mai ales de cei din sudul Europei, că îşi impune în Europa modelul de austeritate.

Gabriel a făcut aceste comentarii într-un interviu pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung. Amin­tind că ani la rând Germania şi-a depăşit deficitul bugetar înainte de a deveni o sus­ţinătoare a austerităţii, politi-cianul a spus că Berlinul ar trebui să plătească con­tribuţii sporite la bugetul Uniunii Europene.

Germania contribuie cel mai mult la bugetul UE, cu 15 miliarde de euro. Potrivit lui Gabriel, Germania ar trebui să admită că aceste contribuţii sunt de fapt investiţii cu efecte benefice asupra economiei naţionale.

Săptămâna trecută, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a prezentat un plan privitor la bugetul federal pe perioada 2018-2021. Planul pe trei ani are drept priorităţi reducerea datoriilor şi finanţarea investiţiilor în infrastructură şi apărare prin intermediul excedentului bugetar.

Ultimele sondaje de opinie publicate la începutul acestei săptămâni indică faptul că social-democraţii conduc în cursa alegerilor. SPD conduce cu aproximativ 1%.

Scenariul unui guvern de coaliţie cu SPD, Die Linke şi partidul ecologist rămâne posibil matematic, în timp ce creştin-de­mocraţii nu au altă opţiune decât o mare coaliţie cu social-democraţii.

Salariile reale din Germania au avansat cu 1,8% anul trecut, mai încet decât în 2015, a anunţat Biroul de Statistică al ţării, în condiţiile în care preţurile au crescut într-un ritm uşor mai accelerat, relatează Reuters.  Totuşi, creşterea, a treia consecutivă, re­prezintă o veste bună pentru consumul privat, care a devenit principalul motor al celei mai mari economii euro­pene.

Inflaţia moderată şi creş­terile relativ puternice ale salariilor nominale, de 2,3%, au fost menţionate de Biroul de Statistică drept principali factori din spatele creşterii din 2016.

Creşterea salariilor reale înregistrată anul trecut a fost mai modestă decât cea din 2015, când a fost atins un ritm de 2,4%, în contextul accelerării ritmului de creştere al preţurilor.

Indicele preţurilor de consum a avansat cu 0,3% în 2015 şi cu 0,5% anul trecut.

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia în creştere să afecteze uşor consumul privat, care împreună cu sectorul construcţiilor şi cheltuielile guvernamentale au luat locul exporturilor ca principal motor de creştere al economiei germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO