Business Internaţional

Femeile incep sa se impuna in sectorul bancar

17.11.2006, 21:23 9

La scara globala, grupul bancar Lloyds are mai multe femei pe pozitii de management decat oricare alta banca. Este in acelasi timp si cea mai profitabila banca din Marea Britanie, cu un profit mediu de 33% pe capitalul investit in 2005, titreaza International Herald Tribune.
Indiferent daca aceste doua lucruri sunt sau nu apropiate, ideea este ca din cadrul indicelui FTSE 100 al celor mai mari companii din Marea Britanie, banca are cei mai multi directori femei in consiliul de administratie. Printre ele se afla si directorul financiar Helen Weir si Terri Dial, directorul diviziei bancii de retail din Marea Britanie, care aduce 40% din profitul brut al bancii.
Per ansamblu, 21% dintre senior-manageri si 38% dintre managerii generali sunt femei.
"A fost un pic de uimire cand am intrat pe usa", a spus Diana Brightmore-Armour, care a devenit director al diviziei de corporate banking la Lloyds in 2004. "Doamne, s-au gandit ei, este o femeie, o mama si vine de la Coca-Cola."
O astfel de reactie din partea barbatilor bancheri nu este neobisnuita, sau cel putin asta cred numeroase femei care lucreaza in sistemul bancar, care detin functii mai putin importante si care au cerut sa nu fie mentionate. Ele au spus ca le este frica sa nu-si compromita sansele de promovare.
Deocamdata aceste sanse nu sunt foarte bune. Banca de investitii Lehman Brothers, de exemplu, spune ca nu publica informatii despre femeile care detin roluri de senior manager, pentru ca numarul lor nu este adecvat. Acesta este unul din motivele deschiderii Centrului Lehman Brothers, in domeniul afacerilor, pentru femei, din octombrie, in colaborare cu London Business School. Scopul este intelegerea problemelor incluse in angajarea si mentinerea femeilor pe poziti manageriale de top.
"Am identificat acest lucru ca fiind o problema serioasa in razboiul pentru talente. Daca jumatate dintre absolventi sunt femei, numarul scade cand vine vorba de numarul lor pe pozitii de middle-management si scade si mai mult pentru cel de top, iti opresti accesul la cei talentati", a spus Andrew Gowers, directorul diviziei de corporate communications pentru Europa si Asia la Lehman Brothers.
Studiile arata ca principalele impedimente sunt legate de imaginea genului, adica barbatii din management tind sa angajeze pe cineva care reflecta imaginea lor; o perceptie cum ca sistemul bancar nu este un mediu prietenos pentru femei, care sperie posibilii aplicanti, plus dificultatile revenirii unei femei care a luat o pauza in cariera sa, de obicei din motive familiale. Secretul firmei Lloyd, dupa cum spune Brightmore-Armour, care mai are doar un pas pana la consiliul de administratie, implica suport de la varf, in mod special prin directorul executiv Eric Daniels si Truett Tate, directorul diviziei de international banking.
Un alt domeniu in care politica legata de gen si sistemul bancar se intalnesc este perceptia pe care femeile de afaceri o au fata de banci. Ele folosesc de obicei cu 30% mai putini bani imprumutati pentru finantarea afacerilor fata de barbati, dupa cum spune Clare Logie, director al programului Women in Business al Bancii Scotiei. Acesta duce la o perceptie a genului, de obicei bancherii barbati refuza sa acorde credite femeilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO