Business Internaţional

Fed forţează cu cea mai agresivă campanie de înăsprire a politicii monetare din ultimii 40 de ani din SUA şi semnalizează că se apropie de momentul decisiv în lupta cu inflaţia

Fed forţează cu cea mai agresivă campanie de...

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2022, 00:05 1036

Banca centrală americană (Fed) a majorat dobânzile cu 0,75 punc­te bază din nou în această săptămână, declarând că bătălia sa împotriva in­flaţiei face necesară creşterea costuri­lor de finanţare în continuare, dar semnalând că se apropie probabil de un punct decisiv în ceea ce a devenit cea mai agresivă campanie de înăs­prire a politicii monetare americane din ultimii 40 de ani, scrie Reuters.

Mesajul a lăsat deschisă posibili­ta­tea ca Fed să opereze majorări mai restrânse de dobânzi pe viitor, pu­nând capăt seriei de majorări de 0,75 puncte bază chiar din decem­brie, lăsând în acelaşi timp strate­gilor spaţiu să continue înăsprirea politicii monetare dacă inflaţia nu începe să încetinească.

„Nivelul final“ al dobânzii de re­ferinţă ar putea fi mai ridicat decât se estimase anterior, a declarat preşe­din­tele băncii, Jerome Powell. Desti­naţia finală este „foarte nesigură. O vom găsi în timp“, a comentat Powell, adăugând că este prematur să se discute când ar putea banca pune pauză majorărilor de dobândă.

Investitorii aşteptau un semnal că Fed şi-ar putea tempera ritmul ma­jorărilor care a împins dobânda de politică monetară de la aproape zero în martie la un interval cuprins între 3,75% şi 4%. Ritmul a generat îngrijorare la nivel mondial că Fed împinge economia mondială către un punct fără întoarcere, cu soliditatea dolarului în raport cu cele mai im­portante monede exportând de fapt inflaţie şi punând sub presiune pie­ţele financiare.

Fed a admis în linii mari nece­si­tatea evaluării impactului deciziilor de politică monetară luate până a­cum în calibrarea deciziilor viitoare.

Preţurile petrolului au scăzut după ce preşedintele Fed a anunţat că dobânzile vor urca mai sus decât se previzionase anterior.

Bursele americane au crescut ini­ţial, încurajate de declaraţiile băncii centrale ce sugerau că aceasta va eva­lua riscul ca o înăsprire prea agresivă a politicii monetare să împingă eco­nomia într-o recesiune profundă, scă­zând mai apoi în urma comentariilor lui Jerome Powell potrivit cărora majorările de dobânzi vor continua, iar dobânda finală ar putea fi mai ridicată decât se anticipase anterior, potrivit Bloomberg.

Bursele europene au scăzut la rândul lor în urma sugestiei şefului Fed că dobâzile vor urca peste aşteptări.

Banca Centrală Europeană trebuie să fie atentă la deciziile de politică monetară luate de Fed pentru că acestea influenţează pieţele lumii, dar nu poate copia pur şi simplu mişcările din Washington, a declarat preşedinta acesteia, Christine Lagarde, relatează Reuters.

„Nu suntem la fel şi nu putem progresa în acelaşi ritm“, a subliniat Lagarde.

Banca Angliei a operat la rândul său cea mai mare majorare de dobânzi din ultimii 33 de ani, aceasta avertizând că Marea Britanie se află la începutul unei recesiuni „extrem de dificile“, potrivit BBC.

În urma majorării, costurile de finanţare au urcat la cel mai ridicat nivel din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO