Business Internaţional

Expert rus: Accidentul de la Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl

Expert rus: Accidentul de la Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl

Autor: Mediafax

02.04.2011, 14:54 132

Accidentul nuclear de la centrala nucleară japoneză Fukushimaeste mai grav decât cel de la Cernobîl din 1986, deoarece a duratdeja mai mult timp şi implică mai multe reactoare, a apreciat unexpert rus.

"Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombăradiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump" în termeniumani şi economici, a avertizat Natalia Mironova, specialist îndomeniul termodinamicii, devenită unul dintre principalii adversariruşi ai folosirii energiei nucleare.

Ea a apreciat că gravitatea accidentului de la Fukushima arputea depăşi catastrofa de la Cernobîl şi pe scara internaţională aevenimentelor nucleare şi radiologice (INES). Clasificat la nivelul7, accidentul de centrala nucleară ucraineană este considerat celmai grav din istoria nucleară civilă.

"Cernobîl a fost clasificat la nivelul 7, în condiţiile în careaccidentul a avariat un singur reactor, iar catastrofa nu a duratdecât două săptămâni", a spus Mironova. "La Fukushima, au trecutdeja trei săptămâni, iar patru dintre reactoare se află într-ostare foarte gravă", a adăugat ea.

Centrala nucleară Fukushima a fost avariată în urma unuicutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami care a devastatlitoralul pacific din nord-estul arhipelagului.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară a clasificataccidentul de la Fukushima la nivelul 5 pe scara INES.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO