Business Internaţional

Ex-directorii de la Tyco au primit intre 8 si 25 de ani de inchisoare

21.09.2005, 18:14 31

Dennis Kozlowski, fostul director executiv al Tyco International, gasit vinovat pentru prejudicierea companiei cu 150 de milioane de dolari, va executa o pedeapsa intre 8 si 25 de ani intr-un penitenciar din statul New York.

Acesta este ultimul caz de oficial al unei corporatii care este condamnat la inchisoare pentru un caz de coruptie, relateaza The New York Times.

Mark H. Swartz, adjunctul sau, a primit aceeasi pedeapsa pentru rolul pe care l-a jucat in fraudarea companiei. Cei doi au fost condamnati in iunie dupa un proces care a durat mai bine de patru luni. Judecatorul Curtii Supreme din Manhattan a stabilit ca cei doi ex-directori sunt obligati sa plateasca daune de 167 de milioane de dolari.

Sentinta este ultima dintr-un lung sir de condamnari primite de fosti directori executivi ai unor mari corporatii pentru fapte identice. Cele mai celebre cazuri au fost cele ale lui Bernard J. Ebbers de la Worldcom, care a primit 25 de ani de inchisoare, si John J. Rigas de la operatorul de cablu Adelphia Communications, condamnat la 15 ani . Aceste sentinte au fost privite ca un mesaj pentru cei care doresc sa se implice in fraudarea marilor corporati pe viitor. De asemenea, condamnarea ex-directorilor Tyco ar putea fi ultima sentinta intr-un astfel de caz, inaintea celui mai notoriu dintre toate: procesul intentat lui Kenneth Lay si Jeffrey Skilling de la Enron, programat pentru anul viitor.

Cei doi vor putea iesi pe cautiune dupa opt ani si patru luni sau vor putea intra intr-un program de munca dupa sase ani, conform regulamentului Departamentului de Stat pentru Servicii de Corectie. Cu toate acestea, ei ar putea sfarsi mai rau decat "colegii" lor condamnati anterior, deoarece statul New York prevede ca cei care sunt condamnati la pedepse mai mari de sase ani sa-si savarseasca pedeapsa in penitenciare de maxima siguranta, printre persoane condamnate pentru crime violente.

Judecatorul a declarat ca a fost determinat sa acorde aceasta sentinta pentru ca cei doi au violat pozitia de incredere pe care o aveau si i-au inselat pe actionarii companiei Tyco, provocandu-le prejudicii foarte mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO