Business Internaţional

Euro 2016: Franţa va scuti de impozite UEFA şi toate societăţile care participă la organizarea campionatului de fotbal

Noul premierul francez Manuel Valls a explicat că evenimentul sportiv Euro 2016 va genera direct şi indirect 15.000 de locuri de muncă. Sursa foto - AFP

Noul premierul francez Manuel Valls a explicat că evenimentul sportiv Euro 2016 va genera direct şi indirect 15.000 de locuri de muncă. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2014, 00:02 186

Guvernul francez, confruntat cu lipsa veniturilor pentru acoperirea deficitului bugetar, este obligat să scutească de plata impozitelor, dar nu şi de plata TVA-ului, diferitele entităţi care participă la organizarea Campionatului European de Forbal pe care Franţa îl va găzdui între 10 iunie şi 10 iulie 2016, scrie Les Echos.

Este vorba „de un angajament asumat de Franţa când a depus în 2010 dosarul de candidatură pentru organizarea acestei competiţii. Din acest motiv nicio taxă, niciun impozit pe profit, nicio obligaţie fiscală în Franţa nu va fi impusă UEFA şi filialelor sale franceze“ cu ocazia Campionatului European de Fotbal din 2016, scrie publicaţia franceză.

Singura taxă aplicabilă va fi TVA, care este reglementată de regulile europene.

Facilităţile fiscale vor fi justificate prin beneficiile pe care le va aduce competiţia sportivă economiei franceze, arată ziarul.

UEFA are ca ţintă atragerea a 2,5 milioane de spectatori, din care un milion din afara Franţei.

„Beneficiile sunt evaluate la 900 de milioane de euro şi vor proveni în principal din drepturile de retransmisie“, precizează Les Echos.

Pentru aceste eveniment a fost înfiinţată o „structură juridică ad-hoc, denumită Euro 2016 SAS şi deţi­nută în proporţie de 95% de UEFA şi de 5% de Federaţia Franceză de Fotbal“. Aceasta va avea rolul de a ges­tiona în întregime organizarea competiţiei, cu excepţia construc­ţiei sau renovării stadioanelor şi a securităţii.

Franţa a estimat că va realiza investiţii de 2 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro pentru stadioane şi 400 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea accesului şi facilitarea transportului.

Noul premier francez Manuel Valls a spus că Euro 2016, va fi ca o tranbulină pentru Franţa, pentru imaginea acestei ţări, despre care unii comentatori spun că este „noul bolnav“ al Europei, pentru atractivitatea sa, pentru companii şi pentru locurile de muncă.

El a explicat că evenimentul sportiv generează direct şi indirect 15.000 de locuri de muncă, dintre care 4.000 pe perioadă lungă.

Autorităţile franceze au cerut preşedintelui UEFA Michel Platini ca o parte din câştigurile aduse de Euro 2016, estimate la 900 de milioane de euro, să fie distribuite oraşelor franceze pentru finanţarea de proiecte „benefice populaţiei“.

Veniturile înregistrate de UEFA din Campionatul European de Fotbal organizat în 2012 de Polonia şi Ucraina se situează la 1,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO