CM Brazilia 2014

Afacerea mingilor oficiale ale Mondialelor de fotbal, de la Telstar 1970 până la Brazuca 2014

Afacerea mingilor oficiale ale Mondialelor de fotbal, de...

Autor: Pro Sport

12.07.2014, 17:03 461

Prima dată când un Campionat Mondial a avut o minge oficială a fost în 1970, în Mexic. Brazilia câştiga finala împotriva Italiei cu 4-1 şi devenea pentru a treia oară campioană mondială. Pele, Carlos Alberto, Rivelino şi restul componenţilor acelei formaţii incredibile s-au acoperit de glorie lovind în Telstar, balonul oficial care conţinea 32 de petice de culoare albă şi neagră, scrie ProSport.

Patru ani mai târziu, Mondialul s-a disputat în Germania de Vest, iar balonul oficial s-a numit Telstar Durlast şi a avut pentru prima dată inscripţionată sigla turneului. Ediţia care a urmat, cea din 1978 din Argentina, a rămas în istorie şi datorită unor detalii ale balonului „Tango Durlast“. Această minge a fost sursa de inspiraţie pentru designul baloanelor oficiale ale următoarelor cinci Campionate Mondiale, dar a avut şi un cost ridicat. La acel moment, trebuiau plătiţi 50 de dolari pentru achiziţionarea unui balon Tango Durlast, cel mai mare preţ pe care l-a avut o minge de fotbal folosită în cadrul unei competiţii europene sau internaţionale până în 1978. În România, acest exemplar poate fi cumpărat de pe site-ul mingefotbal.ro, unde preţul a fost stabilit la 230 de lei, aproximativ 75 de dolari.

Coupe du Monde 1998 a fost primul turneu final care a beneficiat de o minge colorată şi de o tehnologie avansată. În prezent, site-ul soccercorner.com oferă pentru cumpărare balonul Tricolore, cel utilizat la acel Campionat Mondial, în schimbul a 76,49 de dolari. Au urmat modele Fevernova (2002), Teamgeist (2006), Jabulani (2010) în care s-a investit foarte mult din punct de vedere tehnologic pentru a se ajunge la „mingea perfectă“.
În 2014, fotbaliştii jonglează cu ajutorul mingei Brazuca, de al cărei design s-a ocupat o companie din Pakistan. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din oraşul Sialkot, care a produs în trecut şi baloanele oficiale ale altor competiţii importante precum Liga Campionilor, campionatul Germaniei şi cel al Franţei. Spre deosebire de controversata Jabulani, Brazuca are caracteristici optime pentru joc, după cum spune chiar producătorul adidas. Preţul unei astfel de mingi este de 160 de dolari, conform site-ului oficial.

Citiţi mai multe despre evoluţia mingii de fotbal de la Campionatu Mondial  pe www.prosport.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO