Business Internaţional

Estul trebuie sa isi trateze dependenta de creditele in valuta pentru a nu-si pune in pericol stabilitatea economica

02.11.2009, 23:35 12

Europa Centrala si de Est trebuie sa renunte la "dependenta decapitalul strain" prin imbunatatirea managementului macroeconomic,prin constructia unor piete financiare locale mai puternice si prininasprirea reglementarilor, a anuntat Banca Europeana pentruReconstructie si Dezvoltare intr-un raport privind necesitateaintegrarii Europei Centrale si de Est in sistemul financiarinternational, scrie Financial Times.
"Modelul fundamental de crestere pentru regiune ramane nechimbat",este de parere Erik Berglof, economist-sef in cadrul bancii. "Cutoate acestea, criza a evidentiat slabiciunile modelului. Existalectii ce urmeaza a fi invatate de pe urma acestei experiente."

Creditele in valuta ameninta stabilitatearegiunii
Printre acestea se numara reducerea dependentei de creditele invaluta. Banca recomanda statelor sa se concentreze pe stabilizareainflatiei astfel incat presiunile din ce in ce mai mari asupraratelor dobanzii sa fie temperate, iar apetitul debitorilor pentruimprumuturi in valuta redus. Este necesara dezvoltarea pietei deobligatiuni si a celei financiare pentru a extinde sursele localede finantare, in special pentru creditele contractate pe o perioadaindelungata.
Estul trebuie sa continue procesul de integrare a sistemelorfinanciare in economia mondiala, desi criza actuala a scos laiveala dezechilibrele economice cu care se confrunta regiunea,potrivit aceluiasi raport.
Dupa ce a analizat impactul crizei financiare asupra regiunii, BERDa spus ca integrarea financiara internationala a fost in generalbuna pentru statele din Europa Centrala si de Est, pentru ca areusit sa alimenteze economiile acestora cu credite si capital, inspecial din Vest. Procesul de tranzitie va reusi sa supravietuiascaactualei crize, mai arata raportul.
Integrarea financiara a adus cu sine "o serie de costurisemnificative" prin "incurajarea extinderii procesului de creditaresi incercarea denominarii creditelor in valuta". Sa se incerce oinversare a procesului de integrare financiara nu ar fi o alegereinspirata, insa strategii se vad nevoiti sa controleze dezvoltareaviitoare a acestui fenomen. Trebuie sa se incerce apelarea cat mairara la creditele in valuta, "care ar continua sa puna in pericolstabilitatea regiunii", potrivit raportului BERD.
"Este clar ca incercarea de inversare a procesului de integrarefinanciara ar fi o lectie gresita pe care am invata-o din aceastacriza. Regiunea ar fi privata de o sursa de crestere", potrivitraportului.

Bancile straine au facut mai mult bine decatrau
Raportul apare la cateva luni dupa ce au aparut o serie deintrebari privind rolul bancilor straine in Europa, in special inzona centrala, in statele baltice si in Balcani, unde institutiilede creditare vestice domina sectorul bancar.
Declansarea crizei anul trecut, odata cu falimentul bancii deinvestitii americane Lehman Brothers, a fost urmata de o serie detemeri potrivit carora bancile internationale s-ar putea retrage depe pietele emergente pentru a se concentra pe operatiunile de pepietele locale.
Cu sprijinul Uniunii Europene, al Fondului Monetar International sial altor institutii financiare internationale, pericolul a fostevitat, iar bancile au fost convinse sa contribuie la ajutorarearegiunii pentru ca aceasta sa iasa din criza, inclusiv unele statemai vulnerabile precum Letonia, Ungaria si Ucraina, care au primitajutor financiar de la FMI si UE pentru a evita un falimentnational.
Criza financiara mondiala, care a adus in pragul colapsului unelestate emergente din Europa, a evidentiat unele dezechilibreriscante la douazeci de ani dupa caderea comunismului, este o altaconcluzie a raportului.
Odata ce situatia s-a mai stabilizat si pericolul nu a mai aparutatat de iminent, strategii au inceput sa se intrebe daca nu cumvadependenta regiunii de bancile straine - care reprezinta un procentfoarte ridicat din piata - a contribuit la aparitia sau ladezvoltarea crizei.
In opinia specialistilor BERD, aceasta dependenta si expunere aujucat un rol, insa beneficiile depasesc costurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO