Estul trebuie sa isi trateze dependenta de creditele in valuta pentru a nu-si pune in pericol stabilitatea economica

Autor: Cristina Rosca 02.11.2009

Europa Centrala si de Est trebuie sa renunte la "dependenta de capitalul strain" prin imbunatatirea managementului macroeconomic, prin constructia unor piete financiare locale mai puternice si prin inasprirea reglementarilor, a anuntat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare intr-un raport privind necesitatea integrarii Europei Centrale si de Est in sistemul financiar international, scrie Financial Times.
"Modelul fundamental de crestere pentru regiune ramane nechimbat", este de parere Erik Berglof, economist-sef in cadrul bancii. "Cu toate acestea, criza a evidentiat slabiciunile modelului. Exista lectii ce urmeaza a fi invatate de pe urma acestei experiente."

Creditele in valuta ameninta stabilitatea regiunii
Printre acestea se numara reducerea dependentei de creditele in valuta. Banca recomanda statelor sa se concentreze pe stabilizarea inflatiei astfel incat presiunile din ce in ce mai mari asupra ratelor dobanzii sa fie temperate, iar apetitul debitorilor pentru imprumuturi in valuta redus. Este necesara dezvoltarea pietei de obligatiuni si a celei financiare pentru a extinde sursele locale de finantare, in special pentru creditele contractate pe o perioada indelungata.
Estul trebuie sa continue procesul de integrare a sistemelor financiare in economia mondiala, desi criza actuala a scos la iveala dezechilibrele economice cu care se confrunta regiunea, potrivit aceluiasi raport.
Dupa ce a analizat impactul crizei financiare asupra regiunii, BERD a spus ca integrarea financiara internationala a fost in general buna pentru statele din Europa Centrala si de Est, pentru ca a reusit sa alimenteze economiile acestora cu credite si capital, in special din Vest. Procesul de tranzitie va reusi sa supravietuiasca actualei crize, mai arata raportul.
Integrarea financiara a adus cu sine "o serie de costuri semnificative" prin "incurajarea extinderii procesului de creditare si incercarea denominarii creditelor in valuta". Sa se incerce o inversare a procesului de integrare financiara nu ar fi o alegere inspirata, insa strategii se vad nevoiti sa controleze dezvoltarea viitoare a acestui fenomen. Trebuie sa se incerce apelarea cat mai rara la creditele in valuta, "care ar continua sa puna in pericol stabilitatea regiunii", potrivit raportului BERD.
"Este clar ca incercarea de inversare a procesului de integrare financiara ar fi o lectie gresita pe care am invata-o din aceasta criza. Regiunea ar fi privata de o sursa de crestere", potrivit raportului.

Bancile straine au facut mai mult bine decat rau
Raportul apare la cateva luni dupa ce au aparut o serie de intrebari privind rolul bancilor straine in Europa, in special in zona centrala, in statele baltice si in Balcani, unde institutiile de creditare vestice domina sectorul bancar.
Declansarea crizei anul trecut, odata cu falimentul bancii de investitii americane Lehman Brothers, a fost urmata de o serie de temeri potrivit carora bancile internationale s-ar putea retrage de pe pietele emergente pentru a se concentra pe operatiunile de pe pietele locale.
Cu sprijinul Uniunii Europene, al Fondului Monetar International si al altor institutii financiare internationale, pericolul a fost evitat, iar bancile au fost convinse sa contribuie la ajutorarea regiunii pentru ca aceasta sa iasa din criza, inclusiv unele state mai vulnerabile precum Letonia, Ungaria si Ucraina, care au primit ajutor financiar de la FMI si UE pentru a evita un faliment national.
Criza financiara mondiala, care a adus in pragul colapsului unele state emergente din Europa, a evidentiat unele dezechilibre riscante la douazeci de ani dupa caderea comunismului, este o alta concluzie a raportului.
Odata ce situatia s-a mai stabilizat si pericolul nu a mai aparut atat de iminent, strategii au inceput sa se intrebe daca nu cumva dependenta regiunii de bancile straine - care reprezinta un procent foarte ridicat din piata - a contribuit la aparitia sau la dezvoltarea crizei.
In opinia specialistilor BERD, aceasta dependenta si expunere au jucat un rol, insa beneficiile depasesc costurile.