Business Internaţional

Este competitivitatea ridicata a Germaniei sursa problemelor Europei?

22.03.2010, 23:02 53

Grecia si alte tari europene aflate in impas au in fata oamenintare pe care nu o pot depasi prin reducerea cheltuielilorpublice sau majorarea taxelor: o competitivitate scazuta, scrie TheWall Street Journal.

Iar in opinia oficialilor tarilor cu probleme, vinovata pentruaceasta situatie este Germania, cea mai mare economie a zonei euro,estimata la aproape 2.500 de miliarde de euro, care a devenit taracu cel mai ridicat nivel al competitivitatii in ultimii ani. Prinridicarea stachetei competitivitatii, Germania reduce capacitateatarilor de pe continent de a-si comercializa bunurile si serviciilepe piata locala, dar si la export, un factor care le afecteazacapacitatea de a-si acoperi datoriile extrem de ridicate.

Cu siguranta, salariile din Germania sunt ridicate, insa pefondul productivitatii mai mari este relativ mai ieftin sa angajezisi sa produci bunuri cu valoare ridicata aici, chiar comparativ cutari in mod traditional cu costuri mai scazute ale fortei de munca,precum Grecia, Portugalia sau Spania.

Ministrul francez de finante Christine Lagarde a incinsspiritele punand in mod deschis sub semnul intrebarii modelul decrestere bazata pe exporturi al Germaniei, si a sugerat ca tara saia in considerare politici de impulsionare a cererii interne.

Prin controlul impus asupra cresterii costurilor de munca,exporturile germane pot concura la nivel de pret in pofidanivelului ridicat al euro. Acest lucru afecteaza insa cota de piataa altor tari din zona euro, spun criticii. In timp ce Germania ainregistrat un excedent comercial de 136 de miliarde de euro anultrecut, Spania, Grecia si Portugalia s-au confruntat toate cudeficite considerabile.

Exista trei modalitati prin care tarile isi pot face produseleatractive la nivel mondial: tinerea sub control a cresteriicosturilor cu forta de munca; cresterea productivitatii sidevalorizarea monedelor. Ultima optiune nu este valida in cazulzonei euro care imparte o moneda unica, inca supraevaluata. Primeledoua, desi de ajutor in timp, implica dificultati economice pe operioada indelungata.

Germania a trecut deja prin acest proces. Confruntata cucompetitia venita din partea Europei de Est cu costuri reduse, sisupranumita "bolnavul" Europei la inceputul anilor 2000, Germaniasi-a redus cresterea salariilor din industrie, in timp ce guvernula pus in aplicare politici dure menite sa descurajeze somajul petermen lung.

Eforturile au dat roade. De la introducerea euro costurilefortei de munca din Germania au scazut cu 15%. Acestea au avansatcu 3,5% in Grecia, cu 10% in Spania si cu 13% in Irlanda siPortugalia. Totusi salariile si beneficiile muncitorilor germani senumara printre cele mai ridicate din Europa, la aproximativ 34 deeuro pe ora. In Grecia, nivelul este la jumatate si in Portugaliachiar mai scazut. Aceste tari au pierdut totusi teren pentru caproductivitatea din Germania a crescut mai rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO