Este competitivitatea ridicata a Germaniei sursa problemelor Europei?

Autor: Catalina Apostoiu 22.03.2010

Grecia si alte tari europene aflate in impas au in fata o amenintare pe care nu o pot depasi prin reducerea cheltuielilor publice sau majorarea taxelor: o competitivitate scazuta, scrie The Wall Street Journal.

Iar in opinia oficialilor tarilor cu probleme, vinovata pentru aceasta situatie este Germania, cea mai mare economie a zonei euro, estimata la aproape 2.500 de miliarde de euro, care a devenit tara cu cel mai ridicat nivel al competitivitatii in ultimii ani. Prin ridicarea stachetei competitivitatii, Germania reduce capacitatea tarilor de pe continent de a-si comercializa bunurile si serviciile pe piata locala, dar si la export, un factor care le afecteaza capacitatea de a-si acoperi datoriile extrem de ridicate.

Cu siguranta, salariile din Germania sunt ridicate, insa pe fondul productivitatii mai mari este relativ mai ieftin sa angajezi si sa produci bunuri cu valoare ridicata aici, chiar comparativ cu tari in mod traditional cu costuri mai scazute ale fortei de munca, precum Grecia, Portugalia sau Spania.

Ministrul francez de finante Christine Lagarde a incins spiritele punand in mod deschis sub semnul intrebarii modelul de crestere bazata pe exporturi al Germaniei, si a sugerat ca tara sa ia in considerare politici de impulsionare a cererii interne.

Prin controlul impus asupra cresterii costurilor de munca, exporturile germane pot concura la nivel de pret in pofida nivelului ridicat al euro. Acest lucru afecteaza insa cota de piata a altor tari din zona euro, spun criticii. In timp ce Germania a inregistrat un excedent comercial de 136 de miliarde de euro anul trecut, Spania, Grecia si Portugalia s-au confruntat toate cu deficite considerabile.

Exista trei modalitati prin care tarile isi pot face produsele atractive la nivel mondial: tinerea sub control a cresterii costurilor cu forta de munca; cresterea productivitatii si devalorizarea monedelor. Ultima optiune nu este valida in cazul zonei euro care imparte o moneda unica, inca supraevaluata. Primele doua, desi de ajutor in timp, implica dificultati economice pe o perioada indelungata.

Germania a trecut deja prin acest proces. Confruntata cu competitia venita din partea Europei de Est cu costuri reduse, si supranumita "bolnavul" Europei la inceputul anilor 2000, Germania si-a redus cresterea salariilor din industrie, in timp ce guvernul a pus in aplicare politici dure menite sa descurajeze somajul pe termen lung.

Eforturile au dat roade. De la introducerea euro costurile fortei de munca din Germania au scazut cu 15%. Acestea au avansat cu 3,5% in Grecia, cu 10% in Spania si cu 13% in Irlanda si Portugalia. Totusi salariile si beneficiile muncitorilor germani se numara printre cele mai ridicate din Europa, la aproximativ 34 de euro pe ora. In Grecia, nivelul este la jumatate si in Portugalia chiar mai scazut. Aceste tari au pierdut totusi teren pentru ca productivitatea din Germania a crescut mai rapid.