Business Internaţional

Esec la Cancun. Nici tarile bogate, nici cele sarace n-au cedat

16.09.2003, 00:00 24



Intreruperea negocierilor care ar fi putut schimba soarta comertului mondial a dus la amanarea cu cel putin 2 ani a lucrarilor din Runda Doha, conform declaratiei unui participant cheie la intalnirea de la Cancun.



George Yeo, ministrul comertului si industriei din Singapore, a confirmat pentru CNN ca negocierile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) au intampinat un obstacol la sfarsitul saptamanii trecute, ceea ce va avea "implicatii majore" pentru comertul mondial.



La intalnirea de la Cancun, Yeo a detinut funtia de presedinte al negocierilor pe probleme de agricultura.



Delegatii au declarat ca esecul discutiilor, al doilea in ultimii patru ani, subliniaza diferentele semnificative dintre opiniile tarilor bogate si ale celor sarace in ceea ce priveste agricultura si reglementarile care vizeaza investitiile pe plan mondial.



Yeo a mai spus ca increderea in negocierile multilaterale a suferit o grea lovitura si ca unele tari vor incheia propriile "acorduri egoiste", de genul acordurilor comerciale bilaterale. Mai mult, evenimentele de pe agenda Rundei Doha, care a fost stabilita in noiembrie 2001 la reuniunea ministeriala din Qatar, vor intarzia cu cel putin doi ani.



Ministrii comertului au decis sa se intalneasca din nou in decembrie la Geneva, unde se gaseste sediul OMC, pentru a relua negocierile.



De unde vine esecul?



Yeo a afirmat ca discutiile s-au blocat din cauza asa-numitelor "probleme Singapore", care se refera la reglementarea investitiilor straine, concurentei, achizitiilor publice si facilitarii comertului. Aceste noi aspecte au fost sustinute de Uniunea Europeana si de Japonia, si au devenit subiecte mult mai disputate decat situatia agriculturii.



Parerile lui Yeo au fost impartasite si de presedintele conferintei de la Cancun, Luis Ernesto Derbez, ministrul mexican al comertului. Acesta a anuntat incheierea discutiilor in momentul in care a devenit clar ca nu se va ajunge la nici un rezultat in privinta problemelor Singapore.



Reprezentantii statelor sarace au sarbatorit ziua de duminica, 14 septembrie, ca fiind o zi a victoriei impotriva Occidentului.



"tarile in curs de dezvoltare si-au reintrat in drepturi", a afirmat Rafidah Aziz, ministrul pentru comert international si investitii din Malaiezia. "A devenit foarte clar ca nimeni nu poate spune tarilor in curs de dezvoltare ce sa faca", a adaugat el.



Ecoul intalnirii de la Seattle



Cele patru probleme Singapore nu au fost discutate la intalnirea din Qatar, tocmai din cauza ca erau atat de controversate. Prin urmare, discutiile pe aceasta tema au fost amanate pentru reuniunea de la Cancun.



In cele din urma, UE a decis sa renunte la cel putin doua probleme, referitoare la accesul pe pietele straine si reglementarea concurentei. Cu toate acestea, ministrul de externe din Brazilia, Celso Amorim, a afirmat ca statele in curs de dezvoltare nu vor accepta nici una din aceste probleme.



Conform unui oficial al UE care a dorit sa-si pastreze anonimatul, Coreea de Sud a sustinut toate cele patru probleme, insa statele africane au refuzat sa le negocieze.



Acest esec aminteste de rezultatul similar al negocierilor din 1999 de la Seattle, unde diferentelor de pareri dintre tarile bogate si cele sarace li s-au adaugat si o serie de proteste violente. Si la Cancun au avut loc astfel de manifestatii, dar ele nu au avut amploarea celor de acum patru ani.



Se cauta vinovatii



"Cei care poarta vina pentru acest impas sunt reprezentantii statelor vestice, pentru ca au insistat sa puna in prim-plan propriile probleme", a afirmat delegatul Ugandei, Yasphal Tondon.



Dave Timms, de la organizatia nonguvernamentala britanica World Development Movement, a declarat pentru BBC News Online: "Esecul negocierilor a reprezinta singura optiune pentru tarile in curs de dezvoltare - este mai bine pentru ele sa plece decat sa semneze acordul. Uniunea Europeana trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru acest esec".



Pe de alta parte, reprezentantul Statelor Unite a dat vina pe unele state, pe care a refuzat sa le numeasca, de a fi fost interesate mai mult in discursuri decat in negocieri.



"Unele tari vor fi nevoite sa ia o hotarare: daca vor doar sa-si spuna parerile sau daca vor sa progreseze", a declarat Robert Zoellick, delegatul Statelor Unite.



Comentariile sale par sa vizeze grupul celor mai sarace state, cunoscute sub denumirea "Grup 20-plus", care au fost cei mai importanti adversari ai Statelor Unite si Uniunii Europene. Grupul concentreaza cea mai mare parte din populatia lumii si include China, India, Indonezia si Brazilia.



Liderii grupului s-au dezvinovatit spunand ca au adus in discutie probleme concrete care ar putea fi baza unor discutii ulterioare. Ivonne Baki, ministrul comertului exterior al Ecuadorului, a declarat: "Acesta nu este sfarsitul. Este abia inceputul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO