Business Internaţional

Era produselor ieftine din China se apropie de sfârşit pentru că chinezii cer salarii mai mari

Era produselor ieftine din China se apropie de sfârşit pentru că chinezii cer salarii mai mari

Autor: Bogdan Cojocaru

15.05.2011, 23:45 1675

Companiile chineze vor fi nevoite să crească preţurile, pentruani de zile principalul avantaj competitiv în lupta cu rivalii dinSUA sau Europa, pentru a acoperi salariile mai mari cerute deangajaţi, scrie The Wall Street Journal. Majorarea este susţinutăde guvernul chinez, care încearcă să evite astfel turbulenţelesociale, dar şi să încurajeze con­sumul intern, vizând reducereadependenţei economiei de exporturi. Ma­jo­rarea salariilorafectează atât companiile chineze, cât şi străine.

În ultimii 30 de ani, companiile chineze au putut răspundecererii pentru produse ieftine, mizând pe o forţă de muncă ieftinăcare părea nelimitată.

Vremurile s-au schimbat însă. Unii angajatori estimează căsalariile ar putea creşte cu până la 80% în următorii cinciani.

Foxconn a dat tonul

Motivuldeclanşator al majorărilor salariale ar putea fi reprezentat de"efectul Foxconn". Foxconn este compania care produce, printrealtele, tabletele iPad pentru Apple şi calculatoare pentru HP. Dupăo serie de sinucideri în rândul angajaţilor din China, compania s-avăzut nevoită să îmbunătăţească modul în care îşi trateazăsalariaţii, majorând salariile cu 30% şi în unele cazuri mai mult.Creşterile au fost făcute pe fundalul unor greve ale angajaţiloraltor companii, precum Honda, pentru salarii mai mari.

Creşterea preţurilor produselor reflectă, pe de altă parte,cererea mai mare din China pe fondul salariilor mai mari. Acestlucru accentuează avansul preţurilor materiilor prime, precumbumbacul, deja mai scumpe din cauza deprecierii dolarului, pentrucă, fiind unul dintre marii con­sumatori de resurse naturale, Chinaare o influenţă ridicată asupra preţurilor de pe aceste pieţe.

Totodată, decizia Beijingului de a lăsa yuanul să se apreciezelent, acţiune cerută de partenerii comerciali vestici, pune încă şimai mult gaz pe foc. Un yuan mai puternic face mai ieftineimporturile de materii prime pentru China, dar mai scumpe produseleexportate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO