Business Internaţional

Englezii au ajuns la un nivel record al incapacitatii de plata

09.08.2004, 00:00 14

Numarul persoanelor fizice care au falimentat in Anglia si Tara Galilor a crescut la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, informeaza BBC News.
Departamentul pentru Comert si Industrie a afirmat ca 8.740 de oameni au fost declarati falimentari in ultimele trei luni, ceea ce reprezinta o  crestere cu peste 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Insolvabiltatile companiilor au scazut cu 17% in aceeasi perioada.
Expertii spun ca aceasta crestere poate reflecta majorarile recente ale ratei dobanzii, care au facut ca restituirea creditelor sa fie mult mai scumpa.
Cresterea datoriilor personale, ajunse la sfarsitul lunii iulie peste bariera de 1.000 de milioane de lire sterline,  precum si majorarea dobanzilor, constituie o povara grea pentru consumatori, spun specialistii contabili de la Pricewaterhouse Coopers.
"Cifrele record ale insolvabilitatii personale releva presiunile asupra oamenilor care au imprumutat la extrem si se lupta acum sa plateasca imprumuturile. Multi dintre ei au devenit insolvabili", spune Patrick Boyden, de la PWC.
Robert Pick, specialist la Grant Thornton, a adaugat ca incapacitatea de plata a diverselor persoane a atins proportii "epidemice". El a explicat ca motivul care sta la baza situatiei actuale sunt creditele excesive care au fost contractate, insa introducerea de anul acesta a Enterprise Act, care face procedurile de faliment mai putin oneroase, ar putea avea un oarecare efect.
"Parte din crestere este datorata, probabil, numarului de indivizi care si-au amanat procedurile de faliment pentru a putea beneficia de Act, mai ales de reducerile din perioada de gratie", a spus Pick.
In orice caz, cifrele date publicitatii de Departament au mai aratat si o crestere a numarului de indivizi care au intrat  in acorduri voluntare, o alternativa a incapacitatii de plata. Un acord individual voluntar (IVA) permite ca dobanda aferenta creditului unei presoane sa fie inghetata in schimbul platii unei sume regulate, lunare, pe toata durata acordului.
Un numar total de 2.475 de consumatori au incheiat acorduri de tip IVA in doar ultimele trei luni, adica in crestere cu 9% fata de primele trei luni ale anului, si cu 27% mai mult decat in al doilea trimestru al anului trecut.
"Desi cifrele pentru insolvabilitatile personale au crescut, e clar ca oamenii cauta sa isi rezolve altfel asemenea probleme, asta se vede si din numarul crescut de acorduri IVA", a declarat Desmond Flynn, inspector general de la Servciul Insolvabilitati.
Expertii spun ca daca nivelurile curente ale incapacitatii de plata se mentin, mai mut de 40.000 de oameni vor ajunge in aceasta postura pana la sfarsitul anului, in Anglia si Tara Galilor.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO