Business Internaţional

Efectele incetinirii economiei SUA vor depasi estimarile

25.04.2008, 19:24 12

Incetinirea economica din Statele Unite ale Americii si impactul acesteia asupra economiei mondiale ar putea dura cu pana la noua luni mai mult decat era estimat anterior, a declarat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvolatare (OCDE), Angel Gurria.
"Estimam o scadere a economiei SUA in acest an si o crestere foarte slaba in Europa. Aceasta criza va dura cu sase pana la noua luni mai mult decat am anticipat anterior", a afirmat Gurria, citat de publicatia ceha Hospodarske Noviny.
Reprezentantul OCDE a mentionat ca niciun stat dezvoltat nu va reusi sa evite in totalitate problemele globale provocate de situatia de pe pietele ipotecare riscante din Statele Unite.
"Aceasta criza va avea un impact asupra tuturor statelor dezvoltate. Dar problema nu este criza ipotecara in sine si dificultatile reale ale economiei SUA. Suntem afectati de o uriasa criza de incredere", a spus el. Analistii considera ca economia Statelor Unite aproape a stagnat in primul trimestru al anului si va inregistra o scadere incepand din aceasta perioada pana in iunie.
Totusi, economistii spun ca o eventuala recesiune va fi mai putin severa decat cea de la inceputul anilor 1990.
In 2008, economistii prevad o crestere de 1% a celei mai mari economii din lume, sub estimarile de 1,4% din luna martie, si o revenire la un avans de 2,1% in 2009.
Pe de alta parte, un alt sondaj arata o majorare de 1,5% a Produsului Intern Brut in zona euro pentru acest an, in scadere de la 1,8%, valoare estimata in luna ianuarie.
Gurria a aratat ca nu recomanda guvernelor europene luarea unor masuri de amploare pentru a pastra dezvoltarea ecomonica, prin reducerea impozitelor, intrucat aceasta masura ar putea adanci problemele legate de deficitul fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO