Business Internaţional

Economia zonei euro, cel mai bun an din 2000 incoace

17.02.2005, 00:00 8



Economia zonei euro a crescut anul trecut in cel mai accelerat ritm din 2000, in ciuda unei incetiniri moderate in ultimul trimestru al 2004, arata datele publicate de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, preluate de Herald Tribune.



Vina pentru performanta mai slaba din ultimul trimestru al anului precedent o poarta, sustin analistii, Germania, al carui produs intern brut a scazut in aceasta perioada cu 0,2%. Insa, potrivit datelor oferite de Eurostat, si Olanda, Grecia si Italia au inregistrat cresteri economice negative in ultimele trei luni din 2004. Cele patru tari genereaza in jur de 55% din productia totala din zona euro.



Perfomantele mai putin stralucite din al patrulea trimestru au fost puse pe seama aprecierii accentuate a monedei unice, a cresterii preturilor la petrol si a increderii reduse a consumatorilor, mai ales a celor germani.



"Nu cred ca oamenii ar trebui sa fie surprinsi de aceste cifre pentru ca au existat avertismente de ceva timp, privind pericolele ce pandesc redresarea economiei europene", a declarat David Brown, economist la Bear Stearns.



Per ansamblu, produsul intern brut al zonei euro a inregistrat in ultimul trimestru din 2004 o crestere de 0,2%, se arata in informatiile emise de Eurostat. Pe trimestrul trei al anului trecut, economia zonei euro a crescut cu 0,3%.



In ciuda ultimelor luni, cresterea economica pe intreg anul 2004 a fost de 2%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in 2003. Ritmul de crestere de anul trecut a fost cel mai rapid din 2000, conform statisticilor Eurostat. In mare parte, evolutia pozitiva se datoreaza primei jumatati a lui 2004, inainte ca moneda europeana sa se aprecieze considerabil fata de dolar si inainte de avansul preturilor la petrol.



Si pentru acest an, Comisia Europeana prognozeaza un nivel al cresterii economice de 2%. Potrivit unei purtatoare de cuvant a executivului Uniunii Europene, Amelia Torres, performantele scazute de la sfarsitul anului trecut nu vor avea ca rezultat revizuirea acestor estimari. Cu toate acestea, Comisia a avertizat ca se asteapta la un inceput de an mai putin dinamic decat se previziona.



Zona euro va creste, probabil, in primele doua trimestre ale anului 2005, cu 0,2-0,6%.



Potrivit Eurostat, comparativ cu zona euro, Statele Unite ale Americii au inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o crestere de 0,8%, in timp ce economia Marii Britanii a avansat cu 0,7 procente.



Cu toate acestea, euro nu a scazut semnificativ fata de dolar dupa anuntarea statisticilor Eurostat, pietele internationale concentrandu-se asupra ratelor de dobanda si asupra deficitului american. Ieri, dolarul era cotat la 1,3020 unitati fata de moneda unica.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO