Business Internaţional

Economia Germaniei incepe sa scartaie

24.06.2008, 20:25 12

Increderea populatiei din mediul de afaceri al Germaniei a atins in luna iunie cel mai scazut nivel al ultimilor doi ani, in conditiile in care pretul record al petrolului si o eventuala majorare a ratei dobanzii de referinta au dus la coborarea estimarilor de crestere economica in cea mai mare economie europeana, scrie Bloomberg.
Institutul Ifo, din Munchen, a anuntat ca indicele care monitorizeaza mediul de afaceri, alcatuit in urma chestionarii a 7.000 de directori executivi, a coborat de la 103,5 pana la 101,3 in cursul lunii mai, in conditiile in care economistii estimau o scadere pana la 102,5.
Ministrul german de finante Peer Steinbrueck a afirmat ca ritmul de crestere a economiei germane va incetini "considerabil" in al doilea trimestru al acestui an, dupa ce, in primul trimestru, economia a avut cel mai alert ritm de dezvoltare al ultimilor 12 ani. Preturile din ce in ce mai mari duc la scaderea puterii de cumparare, in vreme ce aprecierea monedei europene afecteaza exporturile. Industria de manufactura si servicii s-a contractat pe neasteptate in luna iunie, conform unui raport dat publicitatii ieri.
"Pretul crescut al petrolului are toate caracteristicile pentru a produce un soc. Companiile sunt indreptatite sa se astepte la vremuri grele", a spus economistul BHF Bank din Frankfurt, Gerd Hassel.
Volkswagen AG, cel mai mare producator de automobile al Europei, a anuntat luna trecuta o scadere a vanzarilor, in conditiile in care scumpirea petrolului ii descurajeaza pe eventualii cumparatori. Air Berlin, a treia mare companie aeriana low-cost din Europa, a anuntat saptamana trecuta ca va reduce numarul de aeronave si va renunta la cursele spre Beijing si Shanghai pentru a compensa cresterea considerabila a costurilor.
Ritmul de crestere a inflatiei in cadrul celor 15 natiuni din zona euro s-a accelerat pana la 3,7% in cursul lunii tercute, un maxim al ultimilor 16 ani. In Germania, care constituie aproximativ o treime din economia intregii regiuni, rata anuala de crestere a preturilor a urcat pana la 3,1%. Banca Centrala Europeana (BCE) intentioneaza sa mentina inflatia sub pragul de 2%.
"In vreme ce Ifo se situeaza la un nivel rezonabil, directorii executivi sunt constienti ca inflatia devine una dintre cele mai mari provocari cu care se vor confrunta. O rata a inflatiei mai mare va duce la stoparea cresterii economice la nivel global si la scaderea cererii pentru bunurile de consum produse in Germania", a spus economistul Deutsche Bank din Frankfurt, Stefan Bielmeier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO