Business Internaţional

Economia chineză îşi menţine vitalitatea

Economia chineză îşi menţine vitalitatea

Foto AFP

Autor: Catalina Apostoiu

14.07.2011, 00:05 312

Economia Chinei a avansat într-un ritm mai lent, dar încontinuare robust în cel de-al doilea trimestru, în condiţiile încare autorităţile de la Beijing se luptă să aducă inflaţia subcontrol, potrivit AFP.

PIB-ul celei de-a doua mari economii a lumii a înregistrat ocreştere de 9,5% în trimestrul doi faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, în contextul în care strategii au încercat sărestrângă creditarea ban­cară pentru a tempera creştereapreţurilor.

Rata de creştere s-a situat peste media estimă­riloranaliştilor, de 9,4%, dar sub nivelul de 9,7% consemnat în primeletrei luni ale anului şi cel de 9,8% din trimestrul patru al anuluitrecut. Banca centrală a majorat ratele dobânzii de cinci ori dinoctombrie şi a urcat de mai multe ori nivelul rezervelor pe carebăncile sunt obligate să le deţină, îngreunând accesul companiilorla finanţare.

În primul semestru, economia a avansat cu un ritm anual de 9,6%,comparativ cu cel de 11,1% consemnat în perioada similară a anuluitrecut. Încetinirea creşterii survine pe fondul temerilor că Chinase îndreaptă către o aterizare dură după ce activitatea dinsectorul producţiei aproape a stagnat în iunie, ceea ce ar puteaavea un impact serios asupra ţărilor care încearcă să se refacădupă criza financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO