Economia chineză îşi menţine vitalitatea

Autor: Catalina Apostoiu 14.07.2011

Economia Chinei a avansat într-un ritm mai lent, dar în continuare robust în cel de-al doilea trimestru, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing se luptă să aducă inflaţia sub control, potrivit AFP.

PIB-ul celei de-a doua mari economii a lumii a înregistrat o creştere de 9,5% în trimestrul doi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care strategii au încercat să restrângă creditarea ban­cară pentru a tempera creşterea preţurilor.

Rata de creştere s-a situat peste media estimă­rilor analiştilor, de 9,4%, dar sub nivelul de 9,7% consemnat în primele trei luni ale anului şi cel de 9,8% din trimestrul patru al anului trecut. Banca centrală a majorat ratele dobânzii de cinci ori din octombrie şi a urcat de mai multe ori nivelul rezervelor pe care băncile sunt obligate să le deţină, îngreunând accesul companiilor la finanţare.

În primul semestru, economia a avansat cu un ritm anual de 9,6%, comparativ cu cel de 11,1% consemnat în perioada similară a anului trecut. Încetinirea creşterii survine pe fondul temerilor că China se îndreaptă către o aterizare dură după ce activitatea din sectorul producţiei aproape a stagnat în iunie, ceea ce ar putea avea un impact serios asupra ţărilor care încearcă să se refacă după criza financiară.