Business Internaţional

Economia anchilozata a Germaniei este salvata de exporturi

10.06.2004, 00:00 8



Exporturile Germaniei au avut in aprilie cea mai mare crestere din ultimele 20 de luni, in conditiile in care cresterea economiei globale, in special cea a SUA si a Asiei, au determinat o cerere mare de bunuri ale celei mai puternice economii a Europei, informeaza Bloomberg.



Vanzarile catre exterior au crescut cu 5,2% comparativ cu martie, avand cel mai rapid ritm din august 2002 incoace, a anuntat Oficiul Federal de Statistici din Wiesbaden. Importurile au urcat cu 4,1% comparativ cu aceeasi perioada mentionata. La nivelul intregului an, vanzarile catre exterior au crescut cu 15,7%.



Exporturile, echivalentul unei treimi din PIB-ul Germaniei, au avut cel mai rapid ritm pentrul primul trimestru din ultimii trei ani, asigurand o redresare pana acum restrictionata de cresterea somajului si de stagnarea cheltuielilor de consum.



"Se pare ca exporturile sunt intr-adevar sustenabile", a afirmat Reinhard Kudiss, economist al Federatiei germane a industriei (BDI), in care sunt reprezentate 107.000 companii, inclusiv Siemens si producatorul de automobile DaimlerChrysler AG. "Ingrijorarea in legatura cu posibila prabusire a exporturilor in a doua jumatate a anului pare nefondata".



"Redresarea economica va continua pentru al doilea trimestrul cu acelasi ritm ca pe primul", a afirmat Peter Meister, economist al bancii ING BHF-Bank Ag din Frankfurt.



Redresarea Germaniei dupa recesiunea din 2003 este evidenta, prin cresterea numarului de comenzi pentru fabrici si cea a productiei industriale cat sI prin expansiunea industriei serviciilor. VDMA (Asociatia producatorilor



germani de masini si utilaje) si-a dublat la inceputul saptamanii estimarile cu privire la productia pentru 2004 datorita cresterii cererii din exterior.



Contul balantei de plati, care include fluxuri din partea serviciilor cum ar fi turismul a avut un surplus de 10,2 de miliarde de euro in aprilie, dupa ce in martie s-a raportat un excedent revizuit de 13,3 de miliarde de euro.



Guvernul german se asteapta la un spor al economiei nationale de 1,5% in acest an, desi cancelarul Gerhard Schroeder a lansat un avertisment saptamana trecuta afirmand ca majorarea preturilor la petrol "poatefi un obstacol pentru dezvoltatrea economica oriunde in lume".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO