Economia anchilozata a Germaniei este salvata de exporturi

Autor: Dan Zavoianu 10.06.2004


Exporturile Germaniei au avut in aprilie cea mai mare crestere din ultimele 20 de luni, in conditiile in care cresterea economiei globale, in special cea a SUA si a Asiei, au determinat o cerere mare de bunuri ale celei mai puternice economii a Europei, informeaza Bloomberg.



Vanzarile catre exterior au crescut cu 5,2% comparativ cu martie, avand cel mai rapid ritm din august 2002 incoace, a anuntat Oficiul Federal de Statistici din Wiesbaden. Importurile au urcat cu 4,1% comparativ cu aceeasi perioada mentionata. La nivelul intregului an, vanzarile catre exterior au crescut cu 15,7%.



Exporturile, echivalentul unei treimi din PIB-ul Germaniei, au avut cel mai rapid ritm pentrul primul trimestru din ultimii trei ani, asigurand o redresare pana acum restrictionata de cresterea somajului si de stagnarea cheltuielilor de consum.



"Se pare ca exporturile sunt intr-adevar sustenabile", a afirmat Reinhard Kudiss, economist al Federatiei germane a industriei (BDI), in care sunt reprezentate 107.000 companii, inclusiv Siemens si producatorul de automobile DaimlerChrysler AG. "Ingrijorarea in legatura cu posibila prabusire a exporturilor in a doua jumatate a anului pare nefondata".



"Redresarea economica va continua pentru al doilea trimestrul cu acelasi ritm ca pe primul", a afirmat Peter Meister, economist al bancii ING BHF-Bank Ag din Frankfurt.



Redresarea Germaniei dupa recesiunea din 2003 este evidenta, prin cresterea numarului de comenzi pentru fabrici si cea a productiei industriale cat sI prin expansiunea industriei serviciilor. VDMA (Asociatia producatorilor



germani de masini si utilaje) si-a dublat la inceputul saptamanii estimarile cu privire la productia pentru 2004 datorita cresterii cererii din exterior.



Contul balantei de plati, care include fluxuri din partea serviciilor cum ar fi turismul a avut un surplus de 10,2 de miliarde de euro in aprilie, dupa ce in martie s-a raportat un excedent revizuit de 13,3 de miliarde de euro.



Guvernul german se asteapta la un spor al economiei nationale de 1,5% in acest an, desi cancelarul Gerhard Schroeder a lansat un avertisment saptamana trecuta afirmand ca majorarea preturilor la petrol "poatefi un obstacol pentru dezvoltatrea economica oriunde in lume".