Business Internaţional

Dupa sarbatoarea aderarii la UE, noii membri se lovesc de pragul de sus al deficitului bugetar

05.05.2004, 00:00 9



Euforia a trecut. Acum realitatea bate la usa. Si realitatea este ca sase dintre cele zece state central-europene care au devenit membre ale Uniunii Europene pe 1 mai au deficite bugetare prea mari, relateaza EUobserver.



Potrivit publicatiei financiare spaniole Cinco Dias, Polonia (cu un deficit de 4,1% din PIB), Ungaria (5,9%), Republica Ceha (12,9%), Slovacia (3,6%), Cipru (6,3%) si Malta (9,7%) vor primi atentionari in saptamanile urmatoare. Aceste avertismente reprezinta un prim pas al unei proceduri disciplinare menite sa limiteze deficitele bugetare la 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Noul comisar european pe probleme economice, Joaquin Almunia, va propune pe 12 mai initierea procedurilor disciplinare.



Aceasta decizie va fi vazuta drept un mesaj adresat noilor membri, care ar trebui sa isi reduca deficitele fara intarziere, pentru a se conforma reglementarilor europene. Pe 15 mai, noii membri isi vor prezenta planurile de "intrare in legalitate".



Patru din aceste state si-au anuntat deja intentia de a intra in "anticamera monedei unice", adica de a adopta mecanismul de schimb ERM-2. Cipru, Estonia, Lituania si Slovenia isi vor lega monedele nationale de euro, fluctuatiile cursului de schimb incadrandu-se intr-o banda de fluctuatie de (15%. Daca vor indeplini si criteriile legate de datorie publica, deficit bugetar, inflatie, dobanzi si independenta totala a bancilor centrale, cele patru state ar putea adopta moneda unica in 2007.



"Estonia si Lituania au anuntat ca vor adopta mecanismul ERM-2 pana la sfarsitul lunii august", a declarat purtatorul de cuvant al lui Almunia. Slovenia le va urma exemplul pana la sfarsitul anului, iar Cipru - anul acesta sau in 2005.





Ungaria, o noua reducere a dobanzii



Consiliul de Politica Monetara al bancii centrale a Ungariei a decis marti sa reduca din nou rata de dobanda de referinta cu 0,5%, pana la 11,5%. Decizia a fost surprinzatoare deoarece fata de sedinta anterioara a Consiliului, recentele date macroeconomice nu s-au schimbat prea mult. Astfel pietele se asteptau la mentinerea dobanzii, hotarare luata si la sedinta trecuta.



Indicele preturilor de consum pentru luna martie a aratat mai bine decat estimarile, insa inflatia nu se va diminua semnificativ in urmatoarele 3-6 luni, deficitul de cont curent a fost mai mare in perioada ianuarie-februarie decat nivelul previzionat si nu da semne de ameliorare, iar forintul s-a depreciat fata de euro de cateva ori intr-o singura luna, de la 247 la 254 forinti/euro.



Pe de alta parte, decizia este logica. Volatilitatea cursului de schimb s-a diminuat, cursul forint/euro osciland in jurul valorii de 250, iar dobanzile sunt foarte ridicate, autoritatile transmitand mesajul, prin recentele reduceri ale dobanzii, ca va diminua gradual costul imprumuturilor.



Reducerea dobanzii a fost si decizia Bancii Nationale a Slovaciei, care a diminuat dobanzile de referinta cu 0,5%, rata repo la doua saptamani ajungand la 5%. Cauza principala este aprecierea excesiva a coroanei slovace fata de euro, de 3% fata de inceputul anului.



Polonia a mentinut dobanda neschimbata martea trecuta, la 5,25%, insa a anuntat relaxarea politicii monetare, care din "restrictiva" a devenit "neutra", datorita cresterii nivelului estimativ al inflatiei si redresarea situatiei economice.





Deficit bugetar de proportii



Ministrul german de finante, Hans Eichel, estimeaza pentru acest an un deficit public record, potrivit EUobserver, citand publicatia Suddeutsche Zeitung. Astfel, deficitul public va depasi cu mult nivelul previzionat initial, de 29,3 miliarde de euro, ajungand pana la 49 miliarde de euro. Luni, cancelarul Gerhard Schroder incerca sa atenueze temerile ca cea mai mare economie a Uniunii Europene nu mai depune destule eforturi pentru a-si diminua deficitul bugetar. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO