Business Internaţional

După ce au provocat cel mai mare dezastru ecologic din istoria Americii, englezii de la BP se întorc în Golful Mexic să caute petrol

După ce au provocat cel mai mare dezastru ecologic din...

Autor: Ştefan Stan

20.03.2014, 11:55 598

British Petroleum (BP)  a fost unul dintre cei mai activi ofertanţi pentru drepturile de exploatare şi producţie din Golful Mexic, după ce guvernul american a ridicat săptămâna trecută interdicţia impusă companiei britanice de a încheia contracte cu SUA, scrie Financial Times.

O explozie la o platformă petrolieră BP din Golful Mexic a provocat în 2010 cel mai mare dezastru ecologic din istoria recentă a SUA.

BP a licitat cea mai mare sumă la 24 dintre cele 329 de puncte care au atras oferte săptămâna aceasta în SUA, ceea ce ar putea face compania al patrulea mare câştigător în cadrul vânzării organizate de guvernul american, contra sumei de 41.6 mil. dolari.

Licitaţia pentru drepturile de exploatare va aduce Statelor Unite 872 de milioane de dolari. British Petroleum susţine că ofertele din cadrul licitaţiei au demonstrat rolului esenţial pe care BP îl are în economia americană şi în viitorul energetic al ţării.

Bob Dudley, CEO BP, a identificat Golful Mexic ca fiind o regiune cheie pentru compania sa. El a adăugat că “incapacitatea de a încheia noi contracte de exploatare ar avea efecte negative semnificative pe termen lung pentru planurile companiei din regiune”.

BP a anunţat în 2012 că plănuieşte să investească 4 miliarde de dolari pe an în zona Golfului, pentru următorii 10 ani. Contractele pentru care BP a licitat săptămâna aceasta sunt legate de o zonă adâncă a Golfului, pentru exploatarea căreia compania britanică consideră că are un avantaj competitiv, datorită sondelor de mare adâncime.

Interdicţia de încheia contracte federale a fost impusă BP în 2012, după ce compania a fost găsită vinovată de neglijenţă în cazul fisurilor de la platforma Deeppwater Horizon din 2010, când au fost deversate în ocean cantităţi semnificative de petrol.

BP a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din SUA, în urma căreia a plătit 4,5 miliarde de dolari. Interdicţia British Petroleum de a participa la licitaţiile pentru contracte federale a fost ridicată anul acesta.

Compania care a cheltuit cei mai mulţi bani în licitaţia guvernamentală a fost Freeport-McMoRan, un grup minier şi energetic care a alocat 321 de milioane de dolari pentru 16 oferte câştigătoare.

Alţi ofertanţi activi în cadrul vânzării au fost compania Total din Franţa şi două grupuri din SUA, Cobalt International Energy şi LLOG Exploration.  

Toate punctele de exploatare scoase la licitaţie se află în centrul Golfului Mexic. Zona a devenit disponibilă pentru scoaterea la licitaţie după ce Congresul Statelor Unite a ajuns la o înţelegere cu Mexic, pentru cooperarea în domeniul petrolului şi gazelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO