Business Internaţional

Dr. Doom şochează din nou: Pregătiţi-vă pentru falimentul Goldman Sachs. Ce bănci mai sunt pe lista neagră a lui Roubini?

Doctor Doom şochează din nou: Pregătiţi-vă pentru falimentul Goldman Sachs. Ce bănci mai sunt pe lista neagră a lui Nouriel Roubini?

Autor: Adrian Voicu

08.11.2011, 16:41 4710

Nouriel Roubini pare să deschidă gura numai când este de rău, recent cel supra-numit Doctor Doom - pentru predicţiile sale întunecate privind economia mondială - anunţând pe site-ul de microblogging Twitter că mai multe instituţii uriaşe ar putea intra în colaps.

Printre marile instituţii comerciale pe care le-a enumerat Roubini se află, în ordinea enumerării: Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies şi Barclays.

Problema acestor bănci, în opinia economistului american, este dependenţa lor de finanţările pe termen scurt prin care instituţiile speră să îşi menţină activele pe termen lung şi să îşi continue activitatea, scrie Business Insider.

Ceea ce a dus la căderea altor bănci precum MF Global, Lehman Brothers, Bear Stearns, AIG şi altele asemănătoare, a fost până la urmă refuzul creditorilor pe termen scurt de a mai împrumuta bani companiilor respective.

Zilnic, marile firme de pe Wall Street împrumută zeci de miliarde de dolari prin împrumuturi pe termen scurt al căror cost este mai mic. Apoi folosesc banii pentru a face pariuri pe termen lung pe active care oferă randamente mai mari decât costurile de împrumut necesare pentru creditele pe termen scurt, păstrând diferenţa de bani.

În perioadele când economia americană nu avea probleme cu lichidităţile, băncile îşi puteau rostogoli datoriile de la o zi la alta, plătind vechile împrumuturi cu bani obţinuţi de la cele noi. Dar acum, dacă creditorii au cea mai mică suspiciune cu privire la banii lor, aceştia îi retrag imediat.

În alte mesaje pe Twitter, Roubini a argumentat că JP Morgan şi Citigroup sunt supuse la riscuri mai mici deoarece cea mai mare parte a banilor vine de la depozite asigurate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO