Business Internaţional

Dosarul Parmalat - inca un proces de 10 mld. dolari

12.10.2004, 00:00 31



Administratorii grupului Parmalat au chemat in instanta una dintre cele mai importante banci din lume, Bank of America, pretinzand despagubiri de 10 miliarde de dolari, informeaza BBC News.



Oficialii Parmalat au declarat ca aceasta mutare face parte din incercarea companiei de "a recupera pagubele din trei surse principale care au avut un rol principal in colapsul Parmalat".



Actiuni similare in instanta au fost inaintate si celor de la Citigroup, Deloitte & Touche si Grant Thornton.



Parmalat a intrat in faliment in anul 2003, cu datorii totale de peste 17,6 mld. dolari.



"Bank of America a asistat cativa senior manageri ai Parmalat in alcatuirea si derularea unei serii de tranzactii complexe, majoritatea in afara bilantului, care au fost concepute in mod deliberat pentru a masca insolvabilitatea Parmalat", acuza oficialii companiei italiene.



Acuzarea pretinde ca o alta tranzactie care a avut loc in septembrie 1998, dovedeste ca Bank of America a tainuit in mod repetat informatii importante.



Tranzactia care consta intr-o reesalonare a datoriilor si acordarea unui credit suplimentar de 80 mil. dolari catre doua subsidiare din Venezuela, intareste, potrivit oficialilor Parmalat, faptul ca Bank of America si angajatii sai cunosteau situatia companiei, avand rolul de intermediar intre companie si investitori.



"Deocamdata nu am primit o copie a actiunii celor de la Parmalat, dar consideram ca nu exista probe pentru a initia un proces impotriva Bank of America si intentionam sa raspundem puternic acestor acuzatii", a replicat Liz Wood, purtatorul de cuvant al bancii.



Enrico Bondi, administratorul Parmalat numit in functie de guvernul italian, a sustinut in tot acest timp ca institutiile financiare au evitat sa dezvaluie starea financiara reala a companiei.



De asemenea, el a acuzat bancile ca au primit bani de la alti creditori in numele companiei Parmalat, cand existau indicii clare ca starea financiara a companiei era mai grava decat pretindea aceasta.



Procesul impotriva Bank of America - initiat la curtea federala din Carolina de Nord - vine la o zi dupa ce banca italiana Intesa a acceptat sa plateasca 197 mil. dolari celor de la Parmalat, pentru a evita o actiune in instanta. Banca achizitionase obligatiuni in valoare de 300 mil. euro in iulie 2003, ca dupa cateva luni sa le vanda inapoi celor de la Parmalat.



Printre institutiile financiare actionate in judecata de compania italiana se afla: UBS, Deutsche Bank si Credit Suisse First Boston. Procesele in care sunt implicate aceste trei institutii vor avea loc in Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO