Business Internaţional

Doar 100.000 din 3 milioane de unguri au ales să rămână cu pensia privată

Autor: Livadariu Andreea

01.02.2011, 23:45 13

Peste 100.000 de unguri au ales să rămână clienţi ai fondurilorprivate de pensii în ciuda faptului că îşi vor pierde contribuţiilepe care le vor face în continuare la sistemul public de pensii,scrie Budapest Business Journal.

Cei 3,1 milioane de membri ai fondurilor private de pensii auavut timp până la sfârşitul lunii ianuarie să aleagă dacă îşi mutăbanii la stat. Cei care au decis să rămână cu pensia privată îndauna celei de stat sunt persoanele cu venituri foarte mari, carebeneficiază de active în valoare de câteva milioane de forinţi.

Printre măsurile de austeritate adoptate de autorităţile de laBudapesta în vederea reducerii deficitului s-a numărat şi deciziade a impune cotizanţilor la pilonul doi al sistemului de pensii săopteze între a-şi păstra contribuţiile la fondurile private şi a letransfera la stat. Activele fondurilor de pensii din Ungaria suntevaluate la 11 miliarde de euro şi reprezintă 10% din PIB,executivul ungar urmărind cu ajutorul acestora să reducă deficitulpentru acest an sub pragul de 3% impus de Uniunea Europeană.

Privită ca o naţionalizare a fondurilor private de pensii,introduse în Ungaria încă din anul 1997, măsura a fost luată înluna noiembrie a anului trecut.

Guvernul condus de Viktor Orban a anunţat iniţial transferareatimp de 14 luni a contribuţiilor la fondurile private de pensiicătre stat, după care ungurii au fost obligaţi să migreze de lapilonul II la pilonul I, în caz contrat fiind "sancţionaţi" cupierderea a mai bine de 70% din contribuţii.

Ca o măsură complementară, contribuţiile angajaţilor la stat aucrescut la începutul acestui an la 10%, de la 9,5%.

Totodată, angajatorii din Ungaria contribuie cu 24% din salariulbrut al fiecărui angajat la pensiile de stat, însă pachetul demăsuri privind reformarea sistemului de pensii stabileşte ca aceiacare au rămas clienţi ai fondurilor private să nu beneficieze decontribuţiile făcute de angajatorii lor.

Astfel, banii plătiţi de angajatori începând cu data de 1februarie 2011 vor intra în vistieria statului, dar nu vor fi luaţiîn considerare la calcularea pensiei persoanei pentru care suntplătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO