Business Internaţional

Discuţii şoc în industria auto: Peugeot este în negocieri pentru achiziţia Opel de la americanii de la General Motors. Şeful grupului francez a fost unul dintre cei care a stat în spatele ascensiunii Dacia pe când lucra la Renault

Discuţii şoc în industria auto: Peugeot este în...

Autor: Anca Olteanu, Ştefan Stan

14.02.2017, 14:04 2626

Potrivit Bloomberg, înţelegerea ar transforma peisajul auto din regiune.

O achiziţie de succes ar crea un producător care ar deţine aproape 16% din piaţa auto europeană, întrecând Renault SA şi devenind al doilea cel mai mare grup auto după Volkswagen AG, conform sursei citate.

Acţiunile PSA au crescut cu 5,9% la 18,99 euro, la ora 12, compania valorând 16,5 miliarde de euro.

GM este o companie cu sediul în Detroit, Michigan, Statele Unite, care fabrică şi distribuie vehicule şi componente auto.

Portughezul Carlos Tavares, în vârstă de 58 de ani a preluat funcţia de director operaţional (COO) al grupului Renault din vara anului 2011, funcţie pe care a păstrat-o până în 2014. De la începerea mandatului său la Dacia, compania a cunoscut cea mai mare expansiune din ultimii opt ani.

Sub conducerea lui Tavares, Renault a deschis o nouă uzină la Tanger pentru modele Dacia, iar în 2012 sub brandul autohton au fost lansate nu mai puţin de şase noi modele, şi anume Lodgy, Dokker, Dokker Van, Logan, Sandero şi Sandero Stepway -, în condiţiile în care până acum Dacia lansa cel mult un model pe an.

Mai mult, în 2012 s-au luat decizii precum scoaterea din producţie a unor modele de la Mioveni ca Logan Van, Pick-up şi MCV, acestea fiind înlocuite de Lodgy şi Dokker produse în Maroc. Şi tot cu Tavares la conducerea operaţiunilor a fost decisă lansarea Dacia în Marea Britanie, una dintre cele mai mari pieţe europene.

Printre proiectele de care a fost direct responsabil Carlos Tavares se numără generaţia anterioară a modelului compact Renault Megane, care în 2004, când a fost lansat, a înregistrat vânzări de peste 465.000 de unităţi, fiind în acel an al patrulea cel mai bine vândut automobil pe piaţa europeană. După acest proiect, Carlos Ghosn l-a numit în 2009 la conducerea operaţiunilor Nissan din America de Nord şi de Sud, pieţe pe care marca niponă a crescut cu un punct procentual la 8,2% cotă de piaţă.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO