Business Internaţional

Directorul New York Stock Exchange vrea sa listeze institutia la bursa

09.03.2004, 00:00 25



John Thain, directorul executiv al Bursei de Valori din New York (NYSE) va trebui sa explice intentia sa de a lista sub forma unei oferte publice initiale institutia americana ajunsa la veritabila varsta de 211 ani, informeaza Financial Times. Oferta publica ar putea evalua institutia la peste 2 miliarde de dolari dolari.



Thain va discuta proiectul sau in cadul unei intalniri cu membrii institutiei, aceasta intalnire fiind doar o parte din seria intensa de discutii purtate de Thain cu membrii si clientii bursei dupa numirea sa in functia de director executiv din ianuarie.



Persoane familiare cu planurile lui Thain au declarat ca el vede cateva beneficii potentiale rezultate in urma ofertei publice. Bursa ar putea avea acces mai usor la capitalul necesar pentru investitii si totodata s-ar extinde proprietatea asupra NYSE pentru a include atat investitorii, cat si brokerii.



Thain a precizat foarte clar ca el vede functia sa ca servind interesele unor mult mai multe persoane decat cei 1.366 membri care detin, in prezent, NYSE. Totusi, persoanele apropiate lui Thain considera ca acesta nu va insista pentru planul sau legat de oferta publica. "Sunt o multime de alte lucruri care trebuie rezolvate inainte" a declarat un reprezentant.



In prezent, NYSE trece printr-o perioada extrem de agitata, acuzatiile de abuz in functie aduse predecesorului lui Thain, Richard Grasso, si perspectiva unor reforme din partea autoritatii de reglementare putand reduce valoarea de piata a institutiei.



Colegii lui Thain au spus ca acesta este constient de efectele negative rezultate din transformarea bursei intr-o companie publica, Thain avand in vedere si alte modele pentru structura institutiei. Intre aceste modele se gaseste si cel al Depository Trust & Clearing Corporation, care este detinuta de utilizatorii sai, incluzand banci, brokeri si NYSE.



Totusi, ideea unei oferte publice initiale se bucura de o sustinere considerabila in randul membrilor NYSE si in mod deosebit in randul membrilor care s-au retras si si-au inchiriat locurile detinute in cadul bursei. Locurile respective dau dreptul de a tranzactiona la NYSE.



Insa, in ciuda unei reveniri a pietei de capital din Statele Unite, taxa pentru inchirierea locurilor respective a scazut dramatic din cauza evenimentelor agitate prin care a trecut bursa si a nesigurantei legate de viitorul sau. O astfel de taxa de inchiriere pentru un an este de 190.000 dolari, cu mult sub nivelul de 300.000 dolari inregistrat anul trecut.



Thomas Caldwell, director al unei societati de investitii, care a inchiriat locul sau de la NYSE unei alte companii, a trimis un comunicat consiliului de conducere al bursei, subliniind avantajele unei oferte publice initiale. El sustine ca pe baza evaluarii celorlalte burse, de exemplu cea din Toronto, valoarea unui loc ar putea creste considerabil atunci cand va fi transformata in actiuni. Potrivit calculelor lui Caldwell, un loc ar putea sa valoreze 9,5 mil. dolari. In prezent, locurile din ringul bursei valoreaza aproximativ 1,5 mil. dolari, urcand valoarea NYSE la 2 mld. dolari.



In 1999, NYSE a abandonat planurile unei oferte publice initiale care ar fi evaluat institutia intre 2-4 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO