Business Internaţional

Din cauza căderii Chinei, un val de panică a învăluit pieţele financiare la început de an

Din cauza căderii Chinei, un val de panică a învăluit...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.01.2016, 00:03 1252
Panica prin care au reacţionat toate marile burse ale lumii la datele economice descurajatoare referitoare la China şi la plonjonul acţiunilor chinezeşti arată cu cât de multă neîncredere privesc de acum investitorii această piaţă, dar şi cât de importantă este ea pentru economia mondială.

China, a doua economie ca mărime a lumii, cea mai populată ţară, cel mai mare consumator al multor tipuri de materii prime şi jucător important în comerţul mondial, a avut un start slab în 2016. Un sondaj la care au participat directori de achiziţii din companii, publicat luni, arată că activitatea din sectorul industrial s-a contractat în decembrie pentru a zecea lună consecutivă şi mai rapid decât în noiembrie, potrivit Reuters. Estimările analiştilor sugerează că economia avansează cu cel mai lent ritm din ultima jumătate de secol. 

În acest context, în prima zi de tranzacţionare din acest an, indicii principali ai celor mai mari companii listate pe bursele chinezeşti Shanghai şi Shenzhen au plonjat cu 7%. Atât de puternică fost scăderea încât a activat un sistem de protecţie introdus pe burse după minicriza de anul trecut. Rezultatul este că tranzacţionarea a fost suspendată şi s-a produs o reacţie în lanţ pe toate marile burse ale lumii. În Europa, spre exemplu, indicele DAX al bursei de la Frankfurt a picat cu 4%. 

În schimb, preţul aurului a crescut cu peste 1%. Acest metal preţios este considerat de investitori refugiu în vremuri incerte şi de criză economică sau financiară.

Plonjonul acţiunilor chinezeşti pune în pericol munca de luni de zile a Beijingului de a reface stabilitatea pieţelor. Mulţi analişti spun că noul declin a fost cauzat de expirarea iminentă a unei perioade de şase luni de restricţii la vânzarea acţiunilor impuse investitorilor instituţionali.

Măcelul nu a iertat nici acţiunile companiilor chinezeşti precum Alibaba şi Baidu cotate pe alte burse, precum cele din SUA. În minicriza de anul trecut, din august, bursele chinezeşti s-au prăbuşit cu 40%. Unii analişti au văzut în măcelul din vară unul din motivele pentru care Rezerva Federală americană a amânat în şedinţa din septembrie decizia de a majora dobânda de politică monetară.

„A fost ceva neaşteptat. Se pare că plonjonul a intensificat vânzările, în timp ce activarea mecanismului de protecţie a intensificat panica, în condiţiile în care lichiditatea a dispărut brusc, iar aceasta este o situaţie prin care nimeni nu a mai trecut. A fost panică“, a explicat Gu Yongtao, analist la Cinda Securities.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO